PARİS (AA) – Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, “Vatandaş yurt dışında oy kullanarak Türkiye ile bağlarını güçlendiriyor. Bu hiç azımsanacak bir şey değil. Bu demokratik hakkı yerine getirirken Türkiye siyaseti ve gerçekleriyle ilgisini göstermiş oluyor ve bu Türkiye ile bağlılığını perçinlemiş oluyor.” dedi.

Musa, oy kullanmak için geldiği Paris Başkonsolosluğu'nda Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Seçim ile ilgili işlemleri büyükelçilik olarak takip ettiğini ifade eden Musa, seçimlerin tarihinin açıklanmasıyla birlikte yurt dışında hazırlıkların daha hızlı bir şekilde başlatıldığını ifade etti.

Musa, yurt dışında 6 bölgede sandık açılması ile ilgili uzun bir hazırlık süreci olduğunu söyledi.

Fransız emniyet birimlerinin, Paris Başkonsolosluğunun güvenliğini sağladığını belirten Musa, "Yurt dışında seçimin en çok meşgul eden boyutu güvenlik. Bu çok önemli. Yurt dışında seçimi gerçekleştirmek için birinci şart ve yerine getirilmesi gereken hususun etkin güvenlik tedbirlerin alınmış olmasıdır.” diye konuştu.

Musa, vatandaşların kullandığı oyların güvenliğinin de sağlandığını ifade ederek, tüm siyasi parti temsilcilerinin de oylama işlemlerini takip ettiğini söyledi.

“Gayet açık ve şeffaf, güvenlik boyutuyla huzurlu bir ortamda seçimler gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullanan Musa, oy kullanmanın her şeyden önce demokratik bir hak olduğunu hatırlattı.

Büyükelçi Musa, “Vatandaş yurt dışında oy kullanarak Türkiye ile bağlarını güçlendiriyor. Bu hiç azımsanacak bir şey değil. Bu demokratik hakkı yerine getirirken, Türkiye siyaseti ve gerçekleriyle ilgisini göstermiş oluyor ve bu Türkiye ile bağlılığını perçinlemiş oluyor.”

- Fransa'da ilk oylar kullanıldı

Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Fransa'daki Türk seçmenler sandık başına gitmeye başladı. Seçmenler, bugünden itibaren kendilerine en yakın seçim merkezlerine giderek oylarını kullanıyor.

Fransa'da da Bordeaux, Lyon, Marsilya, Nantes, Paris ve Strazburg başkonsolosluklarında oylar verilmeye başlandı.

Seçmenler, 7-19 Haziran tarihlerinde yerel saat ile 09.00-21.00 arasında randevu alınmasına gerek olmadan oy kullanabilecek.

Güvenlikten geçerek sandık başına giden seçmenler, kimlik kontrolünün ardından işlemlerini yaptırabiliyor.

Seçmenlerin, oy kullanabilmek için TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarına almaları gerekiyor.

Fransa'da yaklaşık 330 bin kayıtlı seçmen bulunuyor.

Yurt dışında kullanılan oylar, THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya gönderilecek. Tüm oy torbaları, ATO Kongre Merkezi'ndeki özel güvenlikli salona götürülerek burada Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek.

Yurt dışı oyları, 24 Haziran'da saat 17.00'de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.