ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe karargahındaki eylemlerle ilgili 243 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, Güvercinlik kışlasında görev yapmasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığında yakalanan tutuklu sanık eski astsubay Yavuz Karakaya hakim karşısına çıktı.

Savunmasına karargah güvenlik kamera kayıtları ve bilirkişi raporlarını kabul etmediğini belirterek başlayan Karakaya, olay tarihinde İstihbarat Grup Komutanlığında görev yaptığını söyledi.

Karakaya, evinde bulunduğu sırada kendisini arayan astsubay İlhan Salici'nin, üsteğmen Adem Küçük'ün terör saldırısı olabileceği gerekçesiyle Jandarma Genel Komutanlığı karargahına gittiğini, bu konuda bilgisini olup olmadığını sorduğunu aktardı.

Bunun üzerine durumun ciddi olabileceğini düşünerek herhangi bir hazırlık yapmadan Salici ile Jandarma Genel Komutanlığına geçtiklerini ifade eden Karakaya, burada personel yoğunluğunun dikkatini çektiğini dile getirdi.

Askerlerden bazılarının otoparkta kamuflajlarını giydiğini, kısa bir süre sonra buraya gelen sanık eski yüzbaşı Veli Köse'nin terör saldırısına ilişkin personeline bilgi verdiğin bildiren Karakaya, daha sonra depodan bir silah aldığını anlattı.

İlerleyen saatlerde dışarıdan kendilerine ateş edildiğini öne süren Karakaya, bundan etkilenmemek için bir duvarın arkasına saklandığını savundu.

Tansiyonu düştüğü için revire götürüldüğünü söyleyen Karakaya, polislere teslim olana kadar müşahede altında tutulduğunu kaydetti.

Karakaya, karargahta kaldığı süre boyunca darbe girişimine katkı sağlayacak herhangi bir eylemde bulunmadığını iddia etti. Suçsuz olduğunu ileri süren Karakaya, tutuksuz yargılanma talebinde bulundu.

- Dink cinayeti ve usulsüz dinleme davalarının sanığı

Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Karakaya, Jandarma Genel Komutanlığı karargahına gittiğine ilişkin üstlerine bilgi vermediğini söyledi.

Üye Hakim Murat Yenikomşuoğlu, sanık Karakaya'ya yargı ağı sisteminde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında devam eden bir dava olduğunu, buna ilişkin bilgi vermesi istemesini istedi.

Davanın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olduğunu belirten Karakaya, darbe girişimi davasında sanık olduğu için Dink'in öldürülmesine ilişkin dosyanın sanığı yapıldığını iddia etti.

Hakim Yenikomşuoğlu, 2016'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan bir soruşturmada da isminin geçtiğini belirtmesi üzerine sanık Karakaya, bu dosyanın da usulsüz dinlemelerle ilgili olduğunu söyledi.

Hakkında 2015'te açılan başka bir soruşturma daha olduğu hatırlatılan Karakaya, bu soruşturmaya dair bilgisinin olmadığını ifade etti.

Jandarma Genel Komutanlığı avukatının, "O gece yıllık izindeki personel neden görev yeri olmayan başka bir birliğe gidiyor?" sorusuna Karakaya, terör saldırısı olduğu gerekçesiyle karargaha gidildiğini ileri sürdü.

Duruşmaya ara verildi.