İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Çekmeköy Kışlası'ndaki eylemlere ilişkin 2'si tutuklu 3 sanığın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada, tutuksuz sanık Ali Çobanoğlu'nun, Afrin'de görevde bulunan birliğine katılma talebi üzerine yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar meslekten ihraç edilen piyade teğmenler Haşmet Tavşanoğlu ve Muhammed Yalçın Güzeltaş ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tutuksuz sanık Ali Çobanoğlu katıldı. Sanıkların avukatları ile müdahil Başbakanlık'ın avukatı Ahmet Furkan Kayan da salonda hazır bulundu.

Sanıklar Tavşanoğlu ve Güzeltaş'ın savunmasının dosya ayrılmadan önceki yargılamada alındığını hatırlatan heyet, sanık Çobanoğlu'na suçlamalara ilişkin savunmasını sordu.

Çobanoğlu, normal şartlarda 15 Temmuz ve 17 Temmuz 2016'da nöbetçi olduğunu belirterek, 14 Temmuz 2016'da sanık Tavşanoğlu'nun yanına gelip, Güzeltaş ile nöbetini değiştirmesini talep ettiğini anlattı. Çobanoğlu, "Tavşanoğlu, 'Güzeltaş'ın eniştesi vefat etmiş. Otopsi işlemleriyle uğraşması gerekiyormuş.' diyerek nöbeti değiştirip değiştiremeyeceğimi sordu, iki nöbetimi de verdim. Vicdanen kabul ederek 16 Temmuz'daki nöbetle değiştirdim. Tabur personel subayına da bilgi verdik. 15 Temmuz'da mesaim bitince, Kadıköy'e arkadaşımla buluşmaya gittim. Otururken komutanım aradı. 'Kışlada denetleme var, gel.' dedi. Arkadaşımla oturduğumu söyleyip gitmek istemedim ama mecburen gittim." dedi.

Kışlaya vardığında taburun toplandığını gördüğünü anlatan sanık Çobanoğlu, "Orada bekledik. İlerleyen saatlerde televizyonda denetleme değil, darbe girişimi olduğunu gördüm. Biz sadece kışlanın emniyetini aldık. Herhangi bir olayda ya da eylemde bulunmadık. Aradan 5 gün geçtikten sonra televizyonda, darbecilerin nöbet değişimi yaptıklarına ilişkin şeyler duydum. Komutanlarıma gidip durumumu anlattım. Hakkımda dava açıldı. Beraatimi istiyorum." diye konuştu.

Sanık Çobanoğlu, ayrıca birliğinin Afrin'de görevde olduğunu ve kendisinin de göreve gitmek istediğini belirterek, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Çobanoğlu'nun savunmasının ardından 2 tanık dinlenildi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Tavşanoğlu ve Güzeltaş'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Sanık Çobanoğlu hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldıran heyet, sanığın yurt dışında görevlendirilmesinde mahkemece herhangi bir sakınca bulunmadığı hususunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bilgi verilmesini kararlaştırdı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ankesörlü telefon soruşturmasında, sanıkların adlarının geçip geçmediği hususunun sorulmasına hükmeden heyet, duruşmayı 20 Mart'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'e yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.