İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCG Sancaktar gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslimi dolayısıyla gönderdiği mesajında, "Bugün askeri gemi ile deniz altı inşası ve savunma sanayi alanında Türkiye gurur verici başarılara imza atmaktadır. Sancaktar, Deniz Kuvvetlerimizin amfibi gücünü idame ettirmek ve çağın gereklerine uygun olarak geliştirmek hususundaki kararlığımızın göstergelerinden biridir." ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen Amfibi Gemi (LST) Tedarik Sözleşmesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına yönelik, ana görev fonksiyonu amfibi harekat ve ateş desteği olan iki amfibi gemiden biri olan TCG Sancaktar, ADİK Tersanesi'nde düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edilen gemilerden TCG Bayraktar'ın ardından ikincisinin teslimi dolayısıyla düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, Türk karasuları ve dünyanın dört bir yanında huzuru, adaleti ve barışı sağlamak amacıyla çıkılan bu yolda, ülkenin her alanda kendisini teçhiz etmesi, eksiklerin tamamlanması ve hedefe doğru tam yol ilerlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bu amaca ulaşmak için her alanda yılmadan, yorulmadan çalışmalarını sürdürdüklerini ve ülkeyi güçlendirecek, gelişmesi ve ilerlemesine katkı sağlayacak projelere destek vermeye devam ettiklerini vurgulayan Erdoğan, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Bugün askeri gemi ile deniz altı inşası ve savunma sanayi alanında Türkiye, gurur verici başarılara imza atmaktadır. Sancaktar, Deniz Kuvvetlerimizin amfibi gücünü idame ettirmek ve çağın gereklerine uygun olarak geliştirmek hususundaki kararlığımızın göstergelerinden biridir. Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak, hareket ve lojistik görevlerine katkı sağlayacak olan Sancaktar'ın, ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sancaktar'ın ülkemize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum."


- "Türk mühendisi, işçisi ve denizcisinin teri var"

Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ise TCG Sancaktar'ın dizaynından inşasına kadar her safhasında Türk mühendisi, işçisi ve denizcisinin aklı ve terinin bulunduğunu ifade etti.

Deniz Kuvvetlerinde sayıları her geçen gün artan milli gemi ve silah sistemlerine bir yenisini ekleyecek olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Özbal, "Bin yıla uzanan tarihiyle ülkemizin bekası ve çıkarları uğruna çevre ve dünya denizlerinde etkinlikle varlık gösteren Deniz Kuvvetlerimiz, bugün gelinen noktada hem bölgemizin hem de dünya barışının teminatı ve dünyanın en etkili deniz güçlerinden biridir." dedi.

Bölgede yaşanan gelişmeler ve hızla değişen güvenlik denkleminin, Deniz Kuvvetlerinin operatif ve stratejik etkinliğinin daha da artırılmasını gerekli kıldığının altını çizen Özbal, bu yönde başarılı olmanın temel şartlarından birinin de istediği gücü istediği anda dünyanın herhangi bir bölgesinde bulundurabilecek bir Deniz Kuvvetlerine sahip olmak olduğunu vurguladı.


- "Anadolu'nun inşası sürüyor"

Koramiral Adnan Özbal, güç aktarım kapasitesinin geliştirilmesi yönündeki projelerin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra hız kazandığını ve son dönemde de yine yerli ve milli olarak dizayn ve inşa edilen süratli amfibi gemilerle önemli bir imkan sağlandığını söyledi.

Bölgesel güç aktarımına olanak sağlayacak şekilde dizayn edilen TCG Bayraktar ve Sancaktar'ın inşasını öngören projenin de bir süre önce hayata geçirildiğini hatırlatan Özbal, ayrıca Deniz Kuvvetlerini dünya bahriyeleri arasında çok önemli bir noktaya taşıyacak çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu'nun inşasının da sürdüğünü kaydetti.

Koramiral Özbal, "Anadolu, üzerindeki hava araçlarıyla gelecekteki deniz gücümüzün asli unsurlarından birini oluşturacaktır. Halen tüm hızıyla devam etmekte olan tüm bu projeler, denizcilik alanında milli savunma sanayimizin göz bebeğidir." ifadelerini kullandı.


- Uluslararası çevrelerden övgü ve takdir

Daha önce denize indirilen TCG Bayraktar'ın bugüne kadar Deniz Harp Okulu öğrencilerinin Malta, Ukrayna ve Rusya'da açık deniz eğitim seyrine katıldığına değinen Özbal, ayrıca geminin uluslararası tatbikatlarda da komuta kontrol gemisi görevini yaptığını kaydetti. Bu başarılı görevlerin uluslararası çevrelerde de övgü ve takdirle karşılandığına işaret eden Özbal, bunun da Türk savunma sanayinin tanıtılmasına önemli katkı sağladığını bildirdi.

Koramiral Özbal, TCG Bayraktar ve Sancaktar'ın dünya bahriyeleri arasındaki amfibi gemiler arasında üstün özellikleriyle öne çıktığını, aynı zamanda sahip olduğu sistem ve cihazlarla Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti.

TCG Bayraktar'ın, Deniz Kuvvetlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "memleket sanayisinden fışkıracak donanma" hedefine bir adım daha yaklaştırdığının altını çizen Özbal, gemilerin inşası sürecinde emeği geçen herkese şükranlarını sundu.