Genel anlamda bir deri rahatsızlığı olan mantarlar, sık sık havasız ve nemli kalmaları nedeniyle ayaklarda vücudun diğer kısımlarına oranla çok sık görülür. Bu anlamda, mantar tedavisi başlığı altında genellikle ayak mantarı ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Mantar tedavisi vücudun neresinde olursa olsun, mantar oluşumunu durdurmakla birlikte, miras kalan hasarın onarılmasına yönelik uygulanır. Bir dermatolog yardımıyla en etkili ve doğru tedaviyi alabilirsiniz. Ancak mantara yakalanmamak veya semptomları hafifletmek amacıyla bazı genel-geçer yöntemleri uygulamanız da mümkün. Bu yöntemler sizi geçici olarak rahatlatsa da mantar tedavisi için kalıcı çözümleri dermatolog yardımı olmadan bulmak mümkün değil.

Mantar Belirtileri Görüldüğünde Ne Yapmak Gerekir.

Eğer derinizin herhangi bir yerinde yanma, kaşıntı, batma, kabarıklık mevcutsa. Özellikle ayak parmakları arasında pis kokuyla beraber bu belirtilere sahipseniz, ilk fırsatta bir dermatologun kapsını çalmak isteyebilirsiniz.

Doktora Gidene Kadar Alınabilecek Kısa Süreli Önlemler

Tedavi sürecine geçene kadar kısa süreli rahatlamalar arıyorsanız;

Mantar belirtisi gösteren deri kısımlarını mümkün mertebe nemden uzak tutun,

Etkisini bilmediğini ilaç, krem, merhem vb. kullanmayın,

Kaşıntı hissi geldiğinde kendinize hakim olmaya çalışın zira aşırı kaşımaya bağlı oluşan yaralar, enfeksiyon riski taşıyabilir,

Mantarlı bölgenin temizliğine azami özeni gösterin, banyodan sonra ıslak vücutla uzun süre beklememeye çalışın,

Özellikle çoraplarınızın iyice temizlendiğinden emin olun, bir kere giyilen çorabı tekrar giymeyin. Çünkü mantar kıyafetlere bulaşarak canlı kalabilir. Bu durumda tedavi süreci de olumsuz etkilenecektir.

Yukarıda bahsi geçen geçici çözümleri uygularken bir an önce cildiye doktoruna muayene olmayı ihmal etmeyin. Mantarın oluşturduğu yaraların enfeksiyon gibi farklı sağlık riskleri barındırdığını unutmayın.

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/