ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, Türkiye genelinde demokratik bir ortamda geçerken yaşlı ve engelliler, bu yıl ilk defa hayata geçirilen uygulama kapsamında evlerine getirilen "seyyar sandıklar"da oylarını kullandı.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yurt içinde 56 milyon 322 bin 632 seçmen için 180 bin 65 sandık hazırlandı.

Yurt genelinde saat 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi 17.00'de sona erdi. Vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren sandık başına giderek vatandaşlık görevlerini yerine getirdi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşlı ve engelliler ile hastalığı olduğu tespit edilen seçmenler, bu yıl ilk kez uygulanan evlerine getirilen "seyyar sandık"larda oylarını kullandı.

- Afrin'de görev yapan askerler oylarını Hatay'da kullandı

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'de görev yapan askerler, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy vermek üzere Suriye sınırındaki Hatay'ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerine geldi. Mehmetçik, oyunu kullandıktan sonra konvoy eşliğinde tekrar görev bölgelerine döndü.

- "Çok güzel bir imkan"

Eskişehir'de kas problemi nedeniyle tedavi gören ve ayağa kalkmakta zorlanan 75 yaşındaki Gülez Yeşil, görevlilere teşekkür ederek, evin salonuna kurulan kabinde oyunu zarfa koyup sandığa attı.

Yürüme güçlüğü çektiği için evinde oy kullanma hizmetinden yararlanan 78 yaşındaki Nevin Caba da "seyyar sandık" uygulamasından memnun olduğunu belirterek, "Çok güzel bir imkan. Bak hastayım gidemiyorum ama ayağıma kadar geldiler. Allah razı olsun. Seçimler ülkeye millete hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

- Yöresel kıyafetleriyle sandık başına gittiler

Ülke genelinde bazı seçmenler yöresel giysileriyle sandık başına gitti. Kahramanmaraş'ta Mahmet Ağgürbüz, Türk bayrağı motifli elbiseyle geldiği sandık başında oyunu kullanırken, Aydın'ın Efeler, Kütahya'nın Domaniç, Çanakkale'nin Ayvacık ve Kastamonu'nun Azdavay ilçeleri ile başta Şanlıurfa ve Hakkari olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde de yöresel kıyafetlerle sandık başına giden vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kadınlar, yöresel kıyafetleri ile sandık başına gitti.

Denizli'de zeybek kıyafeti giyen vatandaşların oy kullanması da renkli görüntüler oluşturdu. Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Van'ın Erciş ilçesine göç eden Kırgızlar, yöresel kıyafetleriyle oy kullandı.

- Gelinlik ve damatlıkla oy kullanmaya geldiler

Nikah ve düğün tarihleri Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri'ne denk gelen çiftler, nikah töreninin ardından gelinlik ve damatlıkla vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Eskişehir'de bir çift, düğün törenleri öncesinde gelinlik ve damatlıklarıyla oy verdi. Akşam saatlerinde düzenlenecek düğün töreni öncesinde gelinlik ve damatlıkla Akarbaşı Mahallesi'ndeki Gazi Kız Meslek Lisesine gelen Yasemin Altıntaş ve İbrahim Nakaş çifti, vatandaşların ilgi odağı oldu.

Tekirdağ'da akşam saatlerinde düzenlenecek düğün töreni öncesinde gelinlikle Tekirdağ Turizm Otelcilik Meslek Lisesine gelip oyunu veren Zeynep Giriklioğlu'na vatandaşlar da ilgi gösterdi.

Fethiye ilçesinde oylarını kullanacakları Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne gelen gelin Hülya Küçükoğlu ve damat Önder Yıldız, Yalova'da düğün töreni öncesinde gelinlik ve damatlıkla Atatürk İlkokuluna gelen Meryem ve Mahmut Honaz çifti, oylarını kullandı.

Edirne'de gelin arabasıyla Mehmet Ruşen Erkut Ortaokul'na gelen damat Aykut Akar ile gelin Nihan Akar, oylarını kullanarak düğün salonuna gitti.

Yine Edirne'de oy kullanmak için gelin arabasıyla Vali Fahri Yücel İlkokuluna gelen damat İsmail Ayvaçiçeği ve gelin Aysel Uykay vatandaşlar tarafından alkışlandı.

Amasya'nın Taşova ilçesinde Merve ve Erdem Özgen çifti, düğünlerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde Yeliz Özer ve Servet Aydoğan çifti de düğünlerinden önce vatandaşlık görevlerini yerine getirdi.

Aydın'ın Efeler ilçesinde akşam yapılacak düğünleri öncesi oylarını kullanmak üzere Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Ortaokuluna giden Bahar-Emre Özkaya çifti, Denizli'nin Pamukkale ilçesinde de Zeynep Büşra-Taner Yılmaz çifti, nikah işlemlerinin ardından gelin arabasıyla Nalan Kaynak Anadolu Lisesine gelerek oylarını kullandı.

Erzincan'da nikah masasına oturacak Tolga-Burcu Çukur çifti, gelin arabası ile oy kullanmak amacıyla kentte bulunan Salih Erkan İlköğretim Okuluna gelip, seçmenlerin alkışları eşliğinde 1092 No'lu sandıkta vatandaşlık görevlerini yerine getirdi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde gelin Büşra Masatlı ile eşi Ali Gök "aşk ittifakı" yazan araçla Fevzi Alaattinoğlu Lisesine gelerek oylarını kullandı.

İstanbul'da da Zülfi Ayhan ile Ayşegül Ayhan çifti, nikah işlemlerinin ardından gelin arabasıyla oy kullanacakları Gaziosmanpaşa Ülkü Ortaokulu'na gelip vatandaşlık görevlerini yerine getirdikten sonra okuldan ayrıldı.

- Evcil hayvanlarıyla sandık başına gittiler

Denizli'de Ahmet ve Kevser Kıvılcım çifti evlerinde beslediği "Sultan" ve "Şakir" isimli papağanlarıyla sandığa gelirken, mehteran kıyafetiyle oyunu kullanan mehteran başı Oğuz Sırlı ilgi odağı oldu.

Bilecik'te yaşayan Erdoğan ve Aysel Selamoğlu çifti, oy kullanmaya köpekleriyle geldi. Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk Ortaokuluna gelen Selamoğlu çiftinin köpeği ilgi gördü. Vatandaşların sevdiği köpek, sahipleriyle okula girdi. Sandığın bulunduğu odaya alınmayan köpeğe görevliler bakarken, Selamoğlu çifti bu sırada oylarını kullandı.

Amasya'nın Taşova ilçesinde bir seçmen oy kullanmaya güverciniyle, bir başka seçmen de papağanla gitti. Yemişen Mahallesi'nde Halil Kuru, Atatürk Ortaokulu'ndaki 1014 nolu sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanmaya "Pamuk" adını verdiği bir gözü olmayan, diğer gözünde de görme kaybı bulunan güvercini ile gelen Kuru, güvercinini oy sandığının üzerine koyduktan sonra oyunu attı.

Mualla Arslan da oy kullanmaya kafesteki papağanı Sultan ile gitti.

Düzce'de, Aziziye Mahallesi'nde oturan 26 yaşındaki Pınar Aydın, evinde beslediği kedisi ile Aziziye İlkokulunda oy kullandı.

- Kısa sürede bitti

Manisa'nın Demirci ilçesi Bozköy Mahallesi'nde oy verme işlemi tamamlandı. 48 nüfuslu mahallede sandık başına gelen 29 seçmen saat 08.00'den itibaren oylarını kullanmaya başladı. Mahallede oy verme işlemi 32 dakika sürdü.

Gümüşhane'de 2 dönemdir Ayşe Saltık'ın muhtarlığını yaptığı, 15 seçmenli Bandırlak köyünde de oy kullanma işlemi 30 dakikada tamamlandı.

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde 14 seçmeni bulunan Şehitler Mahallesi'ndeki 1005 nolu sandıkta 08.00'de başlayan oy verme işleminde seçmenlerin tamamı, bir saat içinde oyunu kullandı.

- Yerleşik yabancılar da sandık başında

Antalya'da ikamet eden yerleşik Ruslar, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.

Muğla'nın Fethiye, Marmaris ve Bodrum ilçelerinde yaşayan yerleşik yabancılar da oy kullandı.

İngiliz asıllı Sara Rebecca Gerçekbilen (27), 10 yıldır Türkiye'de yaşadığını, Fethiye'yi çok sevdiğini söyledi. Tüm arkadaş ve akrabalarını Türkiye'ye davet ettiğini vurgulayan Gerçekbilen, "Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum. Vatandaşlığımı yeni aldığım için ilk kez oy kullandım. Bunun mutluluğunu yaşıyorum." dedi.

İngiliz asıllı Jacqueline Dowaz (69) da yıllardır Türkiye'deki seçimlerde oy kullandığını dile getirdi.

- Ahıska Türkleri oy kullandı

Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, 24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde öz vatanlarında ilk kez oy kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türklerinden Türk vatandaşlığına geçen bin 792 kişiden bin 239'u 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullandı.

İlçenin Fatih, Yunusemre, Geyikli mahalleleri ile Bayırbağ köyünde iskan edilen bin 239 kişi, aldıkları seçmen kağıtları ile oy kullanacakları okullara giderek iradelerini sandıklara yansıttı.

- Üçüncü kattaki evinden kendisine ait asansörle inip oyunu kullandı

İki çocuk ve bir torun sahibi bedensel engelli Şah İsmali Uçar da (70), yaptırdığı kendisine ait asansörle üçüncü kattaki evinden Eskişehir Sağlık Müdürlüğüne bağlı Engelli Koordinasyon Merkezi ekipleri tarafından alınarak oy kullanmaya götürüldü.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Mustafa Kıran 86 yaşındaki babaannesi Kudret Kıran'ı sırtında taşıyarak oy kullanmasını sağladı.

- Türkiye'nin kısası ve uzunu da sandık başında

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan 72,6 santimetre boyundaki Türkiye'nin en kısa boylu kadını Elif Kocaman, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimlerinde oy kullanmak için 1006 numaralı sandığın bulunduğu Kadirli Ortaokuluna annesi ve ağabeyiyle geldi. Kocaman, oyunu ağabeyinin yardımıyla sandığa attı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 2014 yılında 213 santimetrelik boyuyla "dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Weaver sendromu hastası Rumeysa Gelgi, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.

- 117 yaşında sandığa gitti

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yaşayan 9 çocuğu, 40 torunu, 62 torununun çocuğu ve 2 torununun torunu olan Ayşe Uzkar, 117 yaşındaki Ayşe Uzkar, Atatürk Mahallesi'nde oturan çocuklarının yardımıyla Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı.

- Yattara oyunu Trabzon'da kullandı

Trabzonspor'da 2003-2011 tarihlerinde forma giyen ve 2010 yılında Türk vatandaşlığına geçerek "Üçüncü" soyadını alan İbrahim Yattara, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullanmak üzere Trabzon'daki Erdoğdu Bey Ortaokuluna geldi.

Vatandaşların ilgi gösterdiği Yattara, oyunu 2344 nolu sandıkta verdi.

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde görevli itfaiye erleri, ihbar üzerine Doğukent Mahallesi'nde müstakil bir evde çıkan yangını söndürdükten sonra amirlerinden izin alarak itfaiye aracıyla sandık başına gitti.