Dilekçe Nasıl Yazılır

Dilekçeyi hazırlarken öncelikle birkaç bölüm halinde sınıflandırma yapacağız. Bunlar; talepte bulunan, talep konusu, açıklamalar ve talep bölümleri olacaktır. Bu başlıkların adından da anlayacağınız üzere; öncelikle “Talepte Bulunan” bölümüne ilgili dilekçedeki hususların kim tarafından talep edildiği, “Talep Konusu” dilekçenin ibraz amacının ne olduğunun birkaç kelime ile izahı (örneğin Trafik Cezasına İtiraz, vs), “Açıklamalar” bölümü; ilgili talebe ilişkin detaylı şekilde bilgi verildiği bölüm, talep ise net bir şekilde talebin ne olduğuna dair birkaç cümle içeren bölüm olacaktır. Dilekçemizi bu şekilde bölümlere ayırdıktan sonra şimdi dikkat edilmesi gereken hususları sizlere aktaralım.

Dilekçe Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli

Tarih

Dilekçe, işleme alındıktan sonra bir nev’i resmi evrak muamelesi göreceği için; dilekçenizde tarih olmazsa olmaz ayrıntılardan birisidir. Kamu kurum ve kuruluşları, üzerinde tarih bulunmayan dilekçeleri kabul etmeyecektir. Dolayısıyla; dilekçenizin ya sağ üst tarafına ya da en son cümlenizin sonuna net ve doğru bir şekilde tarihi yazmalısınız.

İmza

Dilekçenizi hazırladıktan sonra muhakkak imza altına almalısınız. İmza bulunmayan dilekçeler yine başvuru yapılan kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir karşılık bulamayacaktır.

Kısa ve Öz Anlatım

Dilekçenizde elbette konu ve talebi etraflıca anlatmanız gerekiyor. Ancak bunu yaparken gereksiz konulara girip, hem ilgili görevlinin vaktini israf etmemek, hem de net bir şekilde talebimize ve buna ilişkin ana konulara yer vermemiz gerekiyor.

Eklerin Eklenmesi

Dilekçenize konu talep ile ilgili olarak; bu durumu güçlendirecek varsa belgelerin de özellikle dilekçeniz ekine eklenmesi, bu eklerin de dilekçenin son bölümünde “EKLER” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir ekleyecek belgeniz olmasa bile en azından dilekçe sahibinin kimlik fotokopisi eklenmelidir.