Ağız ve diş hijyeni, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli unsurlardan biridir. Ağız içinde yeterli miktarda hijyenin sağlanmaması durumunda, diş hastalıkları başta olmasıyla birlikte birçok rahatsızlık da meydana gelebilmektedir. İnsanlarda görülen diş ve diş eti hastalıklarının en yaygın belirtilerinden birisi de diş ağrısıdır. Ortaya çıkan diş ağrısı, kişinin günlük yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, evde diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısına evde iyi gelen yöntemler nelerdir? Detayları hep birlikte inceleyelim.

Uyutmayan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Diş ağrısı, bir diş içerisinde veya etrafında ortaya çıkan ve donuk bir ağrı hissiyatı yaratmakta olan durumlardan biridir. Ağrının donuk olmasıyla birlikte keskin bir şekilde de ortaya çıkabilmektedir. Diş ağrısı farklı durumlarda da kendini gösterebilmektedir. Kimi ağrı ani bir şekilde ortaya çıktığı gibi kimi ağrı ise yeme ve içme esnasında da oluşabilmektedir.

Ağrıya ne iyi geleceğini bulmadan önce, diş ağrısının neden olduğunu bilmek gerekmektedir. Dişte bulunan enfeksiyon çeşitli sebeplerden kaynaklı da ortaya çıkabilmektedir. Diş çürümesi, diş eti rahatsızlıkları ve dişte oluşan hassasiyetlerden dolayı genel olarak ağrıların sebebini oluşturmaktadır. Bazı durumlarda ise ağrı farklı bir yerde oluşsa bile çeneye doğru yayılım gösterebilmektedir.

Bu tarzdaki diş ağrıları genel olarak doktor gözetimi altında tedavisi gerçekleştirilmektedir. Fakat bunun dışında ağrının hafiflemesi için evde bazı doğal yöntemlerin uygulanması da tavsiye edilir. Ancak unutulmaması gereken konulardan biri de bu yöntemlerin geçici olacağıdır. Evde uygulanan doğal yöntemler sorunun temelden çözemeyeceğinden dolayı bir diş hekimine muayene olmak en iyi çözüm yöntemlerinden biri olacaktır.

Diş Ağrısına İyi Gelecek Evde Uygulanabilecek Yöntemler

  • Gargara ve Tuzlu Su: Su, içerisinde tuz ilave edilmesiyle birlikte doğal bir antiseptik hale gelmektedir. Dişlerin arasında birikmekte olan yemek artıkları, bir süreden sonra dişte ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Tuzlu su ila gargara yapılmasıyla birlikte yemek kalıntıları azalır. Suyun içerisindeki tuz aynı zamanda dişteki iltihabın azalmasına da yardımcı olmaktadır. Ağızda yaraların olmasıyla birlikte bu karışım onlara da iyi gelmektedir.

  • Soğuk Kompres: Soğuk kompres, ağrının ortaya çıktığı bölgeye uygulanmaktadır. Fakat bu sadece geçici bir çözümdür. Ağrı olan bölgeye soğuk kompres ile uyuşturulmakta ve kan damarlarında daralma olur. Bu durumda da ağrısının hafiflemesine de yardımcı olur. Ancak soğuğun etkisi geçmesinden sonra ağrı hissiyatı devam etmektedir.

  • Sarımsak: Sarımsak da doğal antibiyotiklerden biri olarak yer almaktadır. Yeterli oranda kullanılmasıyla birlikte diş ağrısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bu durumda da diş üzerindeki plak oluşumuna sebep olan zararlı bakterileri de ortadan kaldırmaya fayda sağlar. Sarımsağın ayrıca ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. Sarımsak kullanılmadan öncesinde ezilerek macun haline getirilmesi önerilir. Daha sonrasında ise bu karışım ağrının oluştuğu bölgeye uygulanır. Sarımsak, isteğe bağlı olarak ağrı oluşan dişlerin arasında çiğnenerek de tüketimi sağlanabilmektedir.

  • Karanfil Yağı: Karanfil, içeriğinde öjenol yer almaktadır. Öjenol, doğal antiseptiklerden biri olarak yer almaktadır. Karanfil yağı bu içeriği sayesiyle birlikte diş ağrılarının hafiflemesinde etki gösterir. Tuzlu veya suda olmasıyla birlikte karanfil yağı da gargara ile uygulanabilmektedir. Bunu iltihabı baskılamasıyla birlikte uygulamaktadır. Karanfil yağı aynı zamanda uyuşturucu etkisi de göstermektedir. Bu etkileriyle birlikte karanfil yağı uzun zamandan beri diş ağrısında kullanımı sağlanmaktadır. Küçük bir kap içerisine bir damla karanfil yağı ilave etmek yeterli olacaktır. Karanfil yağı bunun dışında sarımsakta olduğu gibi ağrı olan bölgenin üzerine de uygulanabilmektedir. Fakat yağı direkt olarak dişin üzerine uygulamak yanlış bir yöntem olacaktır. Karanfil yağını ufak bir pamuk üzerine dökerek kullanımını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem gün içerisinde birkaç kez uygulanabilmektedir.