SOÇİ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Suriye'ye ilişkin düzenlenecek kongrelere prensipte bir itirazının bulunmadığını belirterek, "Ancak bu kongrelerin niteliği önemli. Kongreye herhangi bir terörist grubun davet edilmemesi gerekir." dedi.

Rusya’nın Soçi kentinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Suriye’de politik çözüme ilişkin düzenlenecek bir kongreyle ilgili Rusya’nın Astana görüşmelerinde bir teklifte bulunduğunu belirtti.

Türkiye, İran ve Rusya arasında bu konunun değerlendirildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Suriye’ye ilişkin düzenlenecek kongrelere prensipte bir itirazımız bulunmuyor ancak bu kongrelerin niteliği önemlidir. Kongreye herhangi bir terörist grubun davet edilmemesi gerekir." diye konuştu.

PKK/PYD’nin terör örgütü olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"PYD, YPG ve PKK arasında bir farkın olmadığını Rakka operasyonunda gördük. Öcalan posterleriyle pozlar verdiler. Suriye’deki gerçek muhalefetin içerisinde terör örgütünün yer almaması gerekir. PKK/PYD, Kürtlerin tümünü temsil etmiyor, sadece ideoloji sahibi bir azınlık. Başka Kürt gruplar var ve biz bu listeyi Rusya ile paylaştık. YPG, 500 bin Suriyeli Kürdü evini ve köyünü terk etmek zorunda bıraktı. Bu nedenle bu grubun terör örgütü olduğundan şüphe yok. Bu örgütleri yerde de kimlerin kullandığı biliniyor."

Çavuşoğlu, Suriye'de politik çözümün ve terör örgütlerini yenmenin önemine de işaret ederek, "Ancak ikisine de eşit dikkat verilmeli. Sadece savaşmak yeterli değil, siyasi çözüm de gerekli. En iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle gerilimi azaltma bölgelerine ve Astana görüşmelerine katkı sağlıyoruz." ifadesini kullandı.