İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Çatışmalardan, terörle mücadeleden dolayı en son İsrail-İran gerginliğinde, hem de üçüncü bir ülke üzerindeki gerginlikten dolayı ön plana çıkanlar hep sert güç. Oysa sert güç, lazım olduğu zaman kullanılabilir ama burada da ölçülü, adaletli olmak lazım, uluslararası hukuka uygun olması gerekiyor. Esas kalıcı güç yumuşak güçtür. Bugün Türkiye, yumuşak gücünü dünyada en etkin kullanan ülkedir." dedi.

Çavuşoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesinde "Günümüz Dünyasında Yükselen Türkiye" konulu programda öğrencilerle bir araya geldi.

Türkiye'nin insani yardımlarda 2016'da ABD'den sonra ikinci sırada yer aldığına değinen Çavuşoğlu, 2017 rakamlarının henüz uluslararası örgütler tarafından açıklanmadığını, ancak Türkiye'nin açık ara önce olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin, dünyanın herhangi bir yerinde yardıma muhtaç halk ve ülke olduğunda onun yardımına koştuğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu iş sadece gıda, ekmek, su yardımı değildir. Bugün Afrika'da suya ihtiyaç duyan halklara su götürmezseniz, eğitime ihtiyacı olan ülkelerde okul yapmazsanız, sağlık hizmetlerini alamayan halklara hastaneler yapmazsanız ve TİKA, Kızılay, AFAD gibi o ülkelerin halklarının yanında olmazsanız, insani yardımda geri kalırsınız. İnsani yardımlarda, kalkınma yardımlarında öncü olmazsanız, sadece ticareti artırdığınız için sadece uluslararası örgütlerde aktif olduğunuz için itibarlı olmazsınız. Çatışmalardan, terörle mücadeleden dolayı en son İsrail-İran gerginliğinde, hem de üçüncü bir ülke üzerindeki gerginlikten dolayı ön plana çıkanlar hep sert güç. Oysa sert güç, lazım olduğu zaman kullanılabilir ama burada da ölçülü, adaletli olmak lazım, uluslararası hukuka uygun olması gerekiyor. Esas kalıcı güç yumuşak güçtür. Bugün Türkiye, yumuşak gücünü dünyada en etkin kullanan ülkedir. Bunu çok iddialı bir şekilde söylüyorum ve doğru söylüyorum. Bugün THY'den daha itibarlı bir havayolu şirketi biliyor musunuz? Yok. Dünyada en itibarlısıdır. Uluslararası destinasyon sayısı bakımından dünyada birinci sırada, kalite de öyle. Bu Türkiye'nin yumuşak gücü mü? Evet. TİKA, dünyanın her yerinde okul, hastane yaparken, kalkınma yardımları ulaştırırken, o ülkelerin kapasitelerini geliştirmek için kurslar düzenleyip, insanlarını eğitirken, dünyada en itibarlı yardım kuruluşu haline geldi."

(Sürecek)