Ayak sorunlarının birçoğu hastaların yanlış ayakkabı seçiminden ve yetersiz ayak bakımı uygulamalarından kaynaklanıyor. En sık rastlanan ayak yaralarının nedenleri arasında; tırnakların yanlış kesilmesi, nasır, yanık, ayakkabı vurması, kesik ve tırnak batması gibi etkenler sayılabiliyor.

Tedavi edilmeyen ve kontrol altına alınamayan diyabet hastalarında bacaklardaki ve ayaklardaki sinirlerin işlevi bozulabiliyor, sıcaklık, dokunma ve ağrı hislerinde azalma söz konusu olabiliyor. Bunun sonucunda hastalar yaralanmaları fark edemiyor. Yara fark edilene kadar enfekte olursa tedavi çok daha zorlaşabiliyor. Ayrıca ayaklara batması söz konusu olan çivi, iğne gibi yabancı cisimlerin ağrısı da hissedilememesi de iltihap oluşumuna neden olabiliyor.

Medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen diyabetik ayak bakımında Podolog olarak adlandırılan uzmanlar; hastanın ayaklarını dikkatli bir şekilde inceliyorlar. Ayak tabanını, parmak aralarını, tırnak kenarlarını kapsayan bu incelemenin ardından medikal ayak bakımı uygulamalarına geçiliyor. Diyabetik ayak bakımı İstanbul ve diğer illerimizde pek çok merkezde uygulanmakta olup diyabetli kişilerin ayak sağlığının korunmasını hedefliyor. Diyabet hastalarının ayaklarında dolaşım bozukluğu ve his kaybı yaşanması, tırnakların kalınlaşmasına buna bağlı olarak da tırnak batmasına neden olabiliyor. Bu riskin ortadan kaldırılabilmesi için tırnaklar düz olarak kesiliyor ve köşelerin sivri kalmamış olmasına dikkat ediliyor. Tırnak uçları törpülendikten sonra tırnak yüzeylerinin ve tırnak yataklarının uygun freze uçlarıyla temizlenmesi aşamasına geçiliyor. Eğer tırnak mantarı, tırnak kalınlaşması ya da deformasyonu varsa bu problemlere yönelik olarak bakım uygulanıyor. Ardından ayakaltı bakımına geçiliyor. Diyabet hastalarında ayak aldı derisinde incelme ve hassaslaşma, topukta ise kalınlaşmalar görülebiliyor. Ayak tabanının temizlenmesine ve bakımında özel ürünler kullanılıyor. Diyabetik ayak bakımında podologların son derece titiz çalışması ve herhangi bir kanama olmaması konusunda özen göstermesi gerekiyor. Diyabetik ayak bakımı uygulamaları; bakım, kremleme ve masaj uygulaması ile son buluyor.

Diyabetli kişilere uygulanan bakım ürünlerinin içerikleri biraz daha farklı olup çoğunlukla gümüş içeren ürünler tercih ediliyor. Kullanılan bakım ürünlerindeki üre miktarına dikkat edilmesi ve nasırı yok edici özellikteki asit içeren bantların diyabet hastalarında kullanılmaması önemli bir konu olarak kabul ediliyor.

Tırnak Batmasının Kendiliğinden Geçmesini Beklemeyin

Toplum genelinde sık rastlanan tırnak hastalıkları arasında ilk sıralarda tırnak batması yer alıyor. Tırnak batması parmakta kızarıklığa, ağrıya ve şişliğe neden olabiliyor. İleri aşamada tırnak batması olan hastalar ayakkabı giyildiğinde zorlanma, çorapların sıklıkla kirlenmesi, apse ya da iltihap gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Tırnak batması sorunu olan kişilerin sıcak havalarda burnu açık sandaletler ve terlikler gibi rahat ayakkabıları giymesi büyük bir rahatlama sağlamasının yanı sıra tedaviye de yardımcı olabiliyor.

Genelde ayak tırnaklarında görülen tırnak batması nadiren de olsa el tırnaklarında da ortaya çıkabiliyor. Ayaklardaki tırnak batmaları, yumuşak dokunun tahriş olup olmadığına bağlı olarak iltihaplı ya da iltihapsız ortaya çıkabiliyor. Tırnak yatağıyla tırnağı arasından doğuştan gelen bir uyumsuzluk bulunan kişilerin yanlış ayakkabılar seçmesi ve tırnaklarını yanlış kesmesi bu sorunların daha belirgin bir hale gelmesinde çok oynayabiliyor. Batık çoğunlukla terk taraflı olurken aynı tırnakta çift taraflı olduğu zamanlar da olabiliyor.

Tırnak batması kimi durumlarda evde tedavi edilebilse de ağrının şiddetli olması ve yayılması durumunda acilen bir uzmana başvurulması gerekiyor. Evde uygulanan tedavide; batık olan tırnağa sıcak su banyosu uygulanıyor. Ardından batık olan tırnak cımbız yardımıyla hafifçe kaldırılıyor ve tırnakla etin arasına pamuk yerleştiriliyor. Böylece tırnağın etin içerisine değil dışarısına doğru uzaması sağlanıyor ve tırnak batması sorunu basit bir şekilde ortadan kaldırılmış oluyor.

Daha ciddi vakalarda mutlaka bir uzmana başvurulması gerekip tırnak batması tedavisi İstanbul’da pek çok uzman tarafından başarılı bir şekilde yapılıyor. Yanlış ya da uzman olmayan kişilerce bilinçsiz uygulamaların yapılması tırnaktaki problemin tam olarak düzelmemesine ve iltihaplanmaya yol açabildiği gibi kalıcı tırnak bozukluklarına da neden olabiliyor. Tırnak batması tedavisinde tırnağın tamamen çekilmesi uygulanabilecek en yanlış yaklaşım olarak değerlendiriliyor. Bu tedavi yeni bir ayak tırnağının oluştuğu yaklaşık sekiz aylık süreçte hastada rahatlama sağlayabiliyor. Ancak tırnak yeniden büyüdüğünde, önceden batmaya neden olan problemin giderilmemiş olmasından dolayı tırnak batmasının tekrarlaması söz konusu olabiliyor. Tırnak batması vakalarında uygulanacak olan tedavi, vakanın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Erken evrede konservatif tedaviler uygulanırken, ileri aşamalardaki vakalarda cerrahi müdahalede bulunulması tercih edilebiliyor. Tırnak batması kişilerin sosyal yaşantılarını ve günlük hayattaki aktivitelerini ciddi boyutta etkileyebiliyor. Bu nedenle tırnak batması sorunlarında konunun uzmanı olan kişilerden yardım alınması öneriliyor. Bu sayede tırnak batması soruna en kısa sürede en doğru tedavi yönteminin uygulanması ile ortadan kaldırılıyor. Ve kişinin hayat kalitesinin yükseltilmesi sağlanabiliyor.