KAMPALA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Uganda'da temiz suya erişimin olmadığı bölgelerde 6 yüksek teknolojili su kuyusu açtı.

TDV, Dietzenbach Fatih Camisi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Uganda'nın Wakiso ve Mukono bölgelerindeki bazı köyler temiz suya kavuşturuldu.

Wakiso bölgesindeki Wamala köyünde gerçekleştirilen su kuyusu açılış törenine Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp, Uganda Müftü Yardımcısı Sheikh Abdullah Ssemambo ve Türkiye'nin Uganda Din Hizmetleri Müşaviri Lokman Arslan ile çok sayıda köylü katıldı.

Açılışta konuşan Büyükelçi Yavuzalp, TDV tarafından yaptırılan su kuyularının 80 bin dolara mal olduğunu belirterek, açılan 6 yüksek teknolojili su kuyusunun, çocuklar başta olmak üzere bölge insanına günlük hayatlarında çok yardımcı olacağını söyledi.

Uganda'da 41 milyonluk nüfusun yaklaşık dörtte biri doğrudan temiz suya erişebiliyor. Ülkenin Wakiso bölgesindeki birçok köyde yaşayanlar, su ihtiyaçlarını daha çok küçük su birikintileri ya da oluşturdukları küçük barajlardan taşıma yöntemiyle elde ediyor. Sudan bulaşan mikroplar yüzünden özellikle çocuklarda çeşitli hastalıklar görülüyor.

Diyanet Vakfı tarafından açılan yüksek teknolojili su kuyuları, köylülerin temiz suya erişimini kolaylaştırırken birçok bulaşıcı hastalığın da önüne geçiyor.

Dünyada 800 milyondan fazla insanın temiz suya erişim sorunu yaşaması nedeniyle TDV, kuraklığın yoğun yaşandığı Afrika ülkelerinde su kuyuları açmaya odaklanıyor.

Bugüne kadar 15 farklı ülkede açtığı 132 su kuyusu ile insanlara hizmet götüren TDV, 2018 yılı içinde Burkina Faso, Çad, Kenya, Nijer, Sudan, Togo ve Zimbabwe’de 40'ın üzerinde su kuyusu açmayı planlıyor.