DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Dicle Üniversitesince (DÜ) "1. Uluslararası IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Robot Yarışması" düzenlendi.

DÜ Mühendislik Fakültesinde Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü öğrenci kolu tarafından gerçekleştirilen yarışmaya çizgi izleyen, top atan, çöp toplayan, sumo güreşçisi, labirent çözen ve inovasyon kategorilerinde proje sunan 150 ilkokul ve lise öğrencisi katıldı.

DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, yarışmaya ilkokul ve lise öğrencilerinin gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Bugün iyi bir başlangıç oldu. Bundan sora öğrencilerimizi daha sık fakültemize davet edeceğiz." diyen Toprak, bu tür etkinliklerin sayısını artıracaklarını belirtti.

DÜ Öğretim Görevlisi Serdar Güneli de, El Cezeri'nin dünya bilim tarihi açısından sibernetik ve robot bilimi alanında çalışmalar yapan ilk bilim adamı olduğuna değinerek, bölgenin bilim yönünden önemli olduğunu belirtti.

"Bizler inanıyoruz yeni bilim adamları olacaksınız. Bu yarışmayı düzenlememizdeki en büyük hedef, 'yarışma' adı altında robot teknolojisiyle tanışmanızdır." ifadesini kullanan Güneli, gelecek yıl düzenleyecekleri yarışmaya "El Cezeri Robot Yarışması" adını vereceklerini dile getirdi.

Güneli, "Sizlerden onun adına yakışır bir temayla daha geniş bir katılımla başvurmanızı istiyoruz. Bu yarışmaya katılan her biriniz bizim için birincisiniz. Yarışmaya katıldığınız için sizi tebrik ediyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler hazırladıkları projelerle altı ayrı kategoride yarıştı.

Yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.