ERZİNCAN (AA) - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, kaçakçılarca gece saatlerinde yol kenarına bırakılan ve soğuk yüzünden donma tehlikesi geçiren yabancı uyruklu 133 kaçak göçmen, devriye görevi yapan jandarma ekiplerince yakalandı.

Erzincan-Erzurum karayolu Üzümlü ilçesi Karakaya köyü mevkisinde gece yarısı devriye gezen Üzümlü İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, yol kenarında gruplar halinde ateş yakıp bekleyen yabancı uyruklu kişileri görünce durumlarından şüphelenerek kimlik kontrolü yapmak istedi.

Kontrolde çoğu Afganistan uyruklu olduğu ve yasa dışı yollardan yurda girdikleri belirlenen 25'i çocuk, 18'i kadın 133 kaçak göçmenin donma tehlikesi geçirdikleri için ateş yaktıkları, bir kısmının da bu ateşin yanında uyuduğu anlaşıldı.

Kaçak göçmenler, Mehmetçik'in Üzümlü Belediyesinden istediği otobüslere bindirilerek Üzümlü İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

Burada sıcak çorba ve çay ikramında bulunulup yiyecek ve giyecek gibi acil ihtiyaçları giderilen kaçak göçmenler, Üzümlü Devlet Hastanesindeki sağlık kontrolü sonrası yine otobüslere konularak kimlik kayıtlarının yapılması amacıyla kent merkezindeki bir spor salonuna götürüldü.

- "Allah jandarmadan razı olsun"

Kaçak göçmenler arasında olan ve bu kişilere tercümanlık yapan Afganistanlı Samir Ahmet Fayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerini kurtaran jandarma ekiplerine teşekkür ederek, "İran'dan gelip İstanbul'a gidiyorduk. Bizi 2 bin dolara İstanbul'a götüreceklerini söylediler, sonra yarım saat sonra geleceğiz deyip bizi buraya bırakıp gittiler." dedi.

Soğuk yüzünden donma riski yaşadıklarını dile getiren Fayaz, "Hava çok soğuktu. Bizi bırakanlar 'yarım saat sonra geleceğiz' dediler ama bir saat geçti gelmediler. Çok şükür jandarma gelip bize yardım etti. Bizi götürüp yemek verdi, çay verdi, çok yardım ettiler. Allah jandarmadan razı olsun." diye konuştu.

Fayaz, kendisinin araç şoförüne 2 bin 400 dolar verdiğini de sözlerine ekledi.

- Taşıyanlar yakalandı, organizatörler kaçtı

Bu kişilerin yakalanması sonrası araştırmasını genişleten jandarma, kaçak göçmenlerin taşınmasına yardım ettiği belirtilen İsmail D. (58) ve Ali K'yi (59) gözaltına aldı.

Nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkartılan bu kişiler, yurt dışına çıkış yasağı konulup adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Kaçak göçmenleri İran'dan Türkiye'ye girdikleri Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden alıp Erzincan'a gelmelerini sağladıktan sonra kaçan organizatörler Cahit A. (25) ve Ahmet A. (32) kardeşlerin ise arandığı öğrenildi.