PARİS (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından Kolombiyalı gazeteci Guillermo Cano Isaza anısına düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü ödülünün bu yıl "Şavkan" adıyla bilinen Mısırlı foto muhabiri Mahmud Ebu Zeyd'e verileceği duyuruldu.

UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Şavkan" ismiyle tanınan Mısırlı foto muhabiri Mahmud Ebu Zeyd'in, bağımsız ve uluslararası basın profesyonellerinden oluşan Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü jürisi tarafından 2018 yılı ödülünü almaya hak kazanmasına karar verildiği belirtildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabia Meydanı'nda 14 Ağustos 2013'te tutuklanan ve 5 yıldır cezaevinde bulunan Şavkan'ın idam cezası talebiyle yargılandığı hatırlatılan açıklamada, Jüri Başkanı Maria Ressa'nın "Ödülü Şavkan'a basın özgürlüğüne karşı bağlılığı, direnci ve cesareti nedeniyle verdikleri" ifadelerine yer verildi.

25 bin dolar değerindeki ödülün, Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinliklerinin de yapılacağı 2 Mayıs'ta Gana'da düzenlenecek törenle verileceği açıklandı.

17 Aralık 1986'da Kolombiya'nın başkenti Bogota'daki gazete binasının önünde öldürülen Guillermo Cano Isaza adına düzenlenen ödül, basın özgürlüğü için mücadele eden ve bu yolda risk alan kişi, kurum ve kuruluşlara veriliyor.

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevden alınmasını protesto amacıyla başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplanan on binlerce kişi, güvenlik güçleri tarafından silah zoruyla dağıtılmış, bu sırada resmi rakamlara göre 632 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.