DİYARBAKIR (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Son zamanlarda devletimizin, hükümetimizin kararlı tutumu çerçevesinde sürdürmüş olduğumuz terörle mücadele konsepti gerçekten çok etkili oldu. Bütün bir insanlık ve dünya olarak teröre karşı hep birlikte mutabakat sağlayıp, mücadele vermek zorundayız." dedi.

Diyarbakır'daki temaslarını sürdüren Çavuşoğlu, Sur ilçesinde İslam'ın 5. Harem'i Şerif'i olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Vakıflar Bölge müdürleri ile Diyarbakır'da bir araya geldiklerini belirterek, kentte genişletilmiş bir istişare toplantısı yapacaklarını belirtti.

- "Terör örgütü Sur içerisinde 14 tarihi esere zarar verdi"

Toplantıda, Diyarbakır özelinde hem de Türkiye genelinde vakıflara yönelik ileriki süreçte yapılacak çalışmaların planlamalarını hazırlayacaklarını, mevcut çalışmaları gözden geçireceklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Diyarbakır açık hava müzesi diyeceğimiz kadim bir kent. Diyarbakır birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Burada 27 sahabe ve 2 peygamber meftun. Dolayısıyla hem kültürel hem tarihi hem de inanç bakımından merkezi konumda. Bölge, Türkiye ve bu coğrafya için çok önemli bir yer. Malumunuz çok kısa bir süre önce burada sadece insanların canına kasteden değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel eserlerimize de düşmanca tavırlar benimseyen terör örgütü Sur içerisinde 14 tarihi esere zarar verdi. Bunlardan 12'si vakıf eseri. Şu anda restorasyon işlemlerimizi başlatmış bulunuyoruz. Başta 'Kurşunlu' dediğimiz Fatihpaşa Camisi olmak üzere Şeyh Arap, Kadı, Şeyh Mutahhar ve Ulu Cami ile Dört Ayaklı Minare'de restorasyonlar hızla devam ediyor."

PKK'lı teröristlerin Sur ilçesinde kiliselere de zarar verdiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Terör, belli bir dine ve kesime değil insanların tüm ortak değerlerine düşmanca tavır benimseyen bir şey. Son zamanlarda devletimizin, hükümetimizin kararlı tutumu çerçevesinde sürdürmüş olduğumuz terörle mücadele konsepti gerçekten çok etkili oldu. Bütün bir insanlık ve dünya olarak teröre karşı hep birlikte mutabakat sağlayıp, mücadele vermek zorundayız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, terör örgütünün sadece İslam dinine ilişkin vakıf ve kültürel eserlere değil aynı zamanda Ermeni Protestan ve Katolik kiliselerini de aynı şekilde harap ettiklerini vurgulayarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu iki kilisenin de restorasyonuna devam ettiklerini kaydetti.

- "Diyarbakır hak etmediği bir durumla karşı karşıya kaldı"

"Son 30 yıldan bu yana Diyarbakır hiç hak etmediği bir durumla karşı karşıya kaldı. Maalesef bu muhteşem, 'medeniyet müzesi' diyeceğimiz Diyarbakır, hiç de istenmeyen terör olaylarıyla anılmış oldu." diyen Çavuşoğlu, Diyarbakırlılara bu süreçte verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, bir insanı öldürmenin bütün bir insanlığı öldürmek anlamına geldiğine inandıklarını belirterek, yaşatmanın, birliğin ve beraberliğin tarafı olarak, öldürmenin, canice katletmenin, tarihi ve kültürel eserlere kastetmenin yanında yer alan, bu eylemleri gerçekleştirenlere karşı mutlaka halk ile kazançlı çıkacaklarını vurguladı.

Sur ilçesindeki çalışmaları tamamlamak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için vatandaşların beklentisine karşılık vereceklerini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Malumunuz bu tip konularda bazen mahkeme süreci söz konusu olabilir. Bazen özellikle tarihi ve kültürel eserlerde öngörülmeyen birtakım durumlar ortaya çıkabilir. Ama biz kararlıyız ve bir an evvel insanımızın hizmetine sunmak için gerekeni yapacağız."