İSTANBUL (AA) - Dünyada sadece Abdullah Şengörenoğlu'nun yaptığı kargı heykellerden oluşan "abARTık" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Schneidertempel Sanat Merkezi'nde ziyarete açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Şengörenoğlu, esas mesleğinin makine olduğunu belirterek, sanat konusunda ise hem alaylı hem de çok meraklı olduğunu söyledi.

Şengörenoğlu, Cunda Adası'nda yaşadığını kaydettiği konuşmasında, "Cunda'ya gittikten sonra taş çamur çalışmalarının ardından kargı karşıma çıktı. Çok tesadüfi bir şekilde, inatlaşarak kargıyla çalışmaya başladım. Kargıya önceleri sadece biçim verirken, el, kol, insan figürleri ve Hacivat'ın yanı sıra anlamlı bir biçimlendirme yapmaya başladım." dedi.

Yaptığı eserlerin heykelle 3 boyutlu karikatür arasında bir yerde olduğunu dile getiren Şengörenoğlu, kargı heykellerini yapan dünyadaki ilk ve tek kişi olduğunun altını çizerek, "Bunun sanat olması için uğraşıyorum." diye konuştu.

Abdullah Şengörenoğlu, yaptıklarının insanlar tarafından da beğenildiğini ifade ederek, şunları aktardı:

"Kargı, bambunun Anadolu versiyonudur. Kargı, kamış ve saz diye geçer. Direngen bir bitkidir. Su bulduğu her yerde çıkan çok özel bir bitki, çok özel bir malzeme. Yakılır, çit ya da çatı yapılır. İlk defa heykel yapıldı. İşlemesi zor. İzin verdiği oranda işlenebiliyor. Örneğin ben elime bir tahta alsam, bir kadın, bir erkek, surat, el, kol, yapabilirim, bu şekilleri oyabilirim. Ama burada kargının izin verdiği oranda ben işlem yapabiliyorum. Buradaki biçime bir hareket katıyorum. Bu heykellerin Türkiye'den çıkmış olmasının Türkiye için bir kazanç olduğunu düşünüyorum."

İlk kez 2010'da kargı ile çalışmaya başladığının altını çizen Şengörenoğlu, "İlk yaptıklarımı hep hediye ettim. Görüp beğenenlere, ne güzel olmuş diyenlere, 'Al götür.' dedim. Derken arkadaşlarım dedi ki 'Bunlar sergilik işler. Sergi Açmalı.' Böyle başladı. İlk sergimi, 2010'da Ayvalık'ta açtım. Sonra Bursa ve İzmir'de, İstanbul'da Caddebostan ve Şişli'de sergi açtım." diye konuştu.

Şengörenoğlu, bugüne kadar 90 kadar esere imza attığını aktararak, ilk yaptığı eserlerle daha sonra edindiği teknikle yaptığı eserler arasında farklar olduğunu vurguladı.

Sanatçının 28 eserinin görülebileceği sergi, 11 Şubat'ta sona erecek.