NUAKŞOT (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Moritanya arasında yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki ile çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik anlaşmaların imzalanmasını, ayrıca karşılıklı bir serbest ticaret anlaşması (STA) veya tercihli ticaret anlaşmasının (TTA) hızlı şekilde hayata geçirilmesini istediklerini bildirdi.

Zeybekci, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta, Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdelaziz tarafından kabul edildi, Moritanya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass ile görüştü.

Türkiye-Moritanya Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılan Zeybekci, buradaki konuşmasında, Türkiye için Moritanya'nın öncelikli ülkeler arasında yer aldığını, bundan sonra bunu hissettirmeye yönelik önemli adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Altyapı problemlerinin çözümü için birlikte hareket etmek istediklerine işaret eden Zeybekci, "Moritanya'da balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek istiyoruz. En iyi ilişkiler karşılıklı menfaatlerin en üst düzeyde buluştuğu ilişkilerdir. Birinin diğerinden fazla kazandığı ilişkiler geçicidir." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, iki ülke arasında yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki ile çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik anlaşmaların imzalanmasını, ayrıca karşılıklı bir STA veya TTA'nın hızlı şekilde hayata geçirilmesini istediklerini bildirerek, şunları kaydetti:

"2005 yılında kurduğumuz Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) da en kısa sürede aktif hale getireceğiz. Moritanya ile faaliyete geçmek isteyen iş dünyasından temsilciler bulunduğunu da biliyorum. Şirketlerin ufak problemleri var, bunları da hızlı şekilde çözeceğimize inanıyorum. Hedefimiz burada tuttuğumuz balığı, başka yerlerde işlemek ve satmak değil, Moritanya'da üretmek ve bu ülkenin markası ile satışa sunmaktır."

Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gelecek yılın ilk çeyreğinde Moritanya'yı ziyaret edeceğini de ifade etti.

- "Çok zengin deniz ürünlerine sahibiz"

Moritanyalı Bakan Naha Mint Hamdi Ould Mouknass ise Türkiye ile iş birliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı düzeyinde 2009'da gerçekleştirilen Türkiye ziyaretinde ikili ilişkilerdeki temel öncelikleri belirlediklerini anımsatan Mouknass, buna yönelik çalışmaların artarak devam ettiğini anlattı.

Mouknass, "Türkiye'den ekonomik çerçevede bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek düzeyli ziyaretiniz nedeniyle son derece heyecanlıyız ve bunun somut adımlara dönüşmesi için beklenti içerisindeyiz." diye konuştu.

Ülkesinin yüzlerce kilometrelik sahil şeridindeki çok zengin deniz ürünlerine ev sahipliği yaptığına da dikkati çeken Mouknass, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine imkan sağlayacak her türlü girişimin arkasında olduklarını vurguladı.