İZMİR (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından İzmir'de 14 narkotik dedektör köpeği ve birlikte görev yapacak personele eğitim veriliyor.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Şube Müdürlüğü, uyuşturucuyla mücadele kapsamında narkotik arama köpekleri ve idarecilerine yönelik eğitim programı düzenledi.

Üç ay süren eğitimlerin İzmir bölümünde köpeklere havaalanı, liman gibi gürültülü ortamlarda arama ve idarecilerin köpeklerine nasıl davranması gerektiği, köpeklere koku tanıtımı gibi konularda pratik yapıldı.

KEM'de görevli köpek eğitim uzmanı polis memuru Orkun Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir'de 14 köpek ile köpek idarecilerine yönelik Adnan Menderes Havalimanı ve Çeşme Limanı'nda eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitimlere ilk olarak narkotik arama köpekleri ile idarecisi arasında sosyalizasyon eğitimi verdiklerini aktaran Kara, "Biz buna tanışma diyoruz. Köpekler ilk önce idarecisiyle tanışıyor. Daha sonra itaat etmeyi öğreniyor. Ardından da uyuşturucu madde kokularının tanıtım eğitimleri var." dedi.

Dünyada arama köpeklerine her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Kara, uyuşturucuyla mücadelede eğitimli köpeklerle destek olduklarını hatırlattı.

Kara, eğitimi başarıyla tamamlayacak narkotik dedektör köpeklere sertifika verileceğini ve ardından farklı illerde görevlendirileceğini belirtti.

Öte yandan dedektör köpekler Adnan Menderes Havalimanı girişinde ve bagaj bölümünde bir gösteri sundu.

Havalimanı girişinde durdurulan araçlarda ve bagajların taşındığı bölümde aramalara katılan dedektör köpekler, senaryo gereği, bir valize konulan uyuşturucu maddeyi hassas burunlarıyla tespit etti.