Binalara su yalıtım uygulamaları yapılmaması ya da kalitesiz malzeme kullanılarak yetersiz şekilde yapılması durumunda yapıların gövdelerindeki ve taşıyıcı kısımlarındaki donatıların korozyona uğraması söz konusu olabilir. Buna bağlı olarak yapıların yük taşıma kapasitelerinde düşmeler meydana gelebilir. Yapıların ana taşıyıcı sistemlerinde bu tür bozulmaların meydana gelmesi; deprem gibi doğal afetler yaşanması durumunda binalarda çatlak ve kırık oluşumunun en büyük nedenlerinden biri olabilir. Aynı zamanda insan sağlığı için zararlı olan küf, mantar ve diğer organik maddeler de yapıların su almasına bağlı olarak meydana gelebilir. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında etkin bir su yalıtımı uygulamasının temelden çatıya kadar binanın tüm yapı elemanları için son derece büyük bir öneme sahip olduğu açıkça görülebilir.

Membranın Kalitesi İzolasyonun Kalitesini Doğrudan Etkiler

Binaların su başta olmak üzere tüm dış faktörlerin olumsuz etkilerinden korunması amacına yönelik olarak yapılan işlemler çatı izolasyon uygulamaları olarak adlandırılır. Çatı izolasyon uygulamalarında kullanılan çatı izolasyon malzemeleri sayesinde hem binanın sudan korunması hem de ömrünün uzatılması sağlanabilmektedir. Çatılar yapısı ve konumu itibarıyla tüm dış etkenlerden gelebilecek hasarlara karşı açık olduğu için binaların en savunmasız kısımlarından biri olarak kabul edilirler.

Çatı izolasyon uygulamaları esnasında su geçirmez membran ürünleri kullanılır. Çatı izolasyonu ancak en doğru malzemelerin kullanılmasıyla etkin bir şekilde sağlanabilmekte olup doğru çatı izolasyonu uygulamaları ile çatıların her tür su tehdidinden korunması mümkündür. Eğer membran uygulaması doğru şekilde yapılmazsa su geçirmez malzeme kullanılmış olmasına rağmen çatı kıvrımlarında aradaki boşluklar nedeniyle su sızıntısı devam edebilir. Bu tür istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınmaması için çatı izolasyonunda hem doğru ve kaliteli malzemeler seçilmeli hem de uygulama uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Yapılarda temel yalıtımının, dış cephe yalıtımının ve çatı izolasyonunun eksiksiz uygulanması ile birlikte büyük ölçüde korunma sağlanması mümkündür. Kaliteli, kullanım alanına ve amacına uygun malzemelerin kullanıldığı yalıtım uygulamaları ile terleme, yoğuşma ve korozyon gibi yapıya da insanların sağlığına da zarar vermesi söz konusu olan durumların oluşması engellenebilir.

Çatı izolasyon uygulamaları binaların desteklenmesi ve ilk günkü kalitelerinin korunması amacıyla yapılır. Çatı izolasyon uygulamaları, doğadan kaynaklanan dış etkenlerin binaya verebileceği zararın önüne geçilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu sayede bina rutubetten kaynaklanan terlemelerden ve korozyondan korunabilmektedir.

Çatı izolasyon uygulamaları sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, uygulamanın yapılacak olduğu çatı özelinde en doğru kalınlığa sahip, en kaliteli ürünlerin seçilmesidir. Seçilen doğru malzemelerin iyi bir işçilikle uygulanması çatı izolasyon uygulamalarının başarısı üzerinde doğrudan etkilidir.

Protan Turkey kalitesi ile kullanıcıların ihtiyaçlarını üst düzeyde karşılamaya yönelik olarak üretilen PVC membranların 40 yıllık bir uygulama geçmişi vardır. PVC membranlar kaynaklanmadan önce yüzey temizliğine gerek duymadığı gibi çatıdaki sıcak-soğuk farklılıklarının neden olduğu ısısal hareketlenmelerden de uzun süre etkilenmezler. Protan PVC membranların 40 yıl faydalı ömür belgesi bulunur. Tüm hava şartlarında rahatlıkla uygulanabildikleri gibi iç-dış köşe gibi detay çözümleri de kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Normal koşullarda oldukça yumuşak bir yapıya sahiptirler. PVC membranlar kaynaklanma esnasında erirler ve bağlantı yüzeyi boyunca katılaştıkları için son derece düzgün ve belirgin bir form oluştururlar. Bu aynı zamanda bağlantı yerlerinin kalite kontrollerinin daha kolay yapılmasını sağlayan bir avantaj olarak da kabul edilebilir.

TPO membranlar yaklaşık 15 yıllık uygulama geçmişine sahiptir. Düşük sıcaklıklarda ve düşük hızlarda kaynaklanabilirler. Kimyasal analizinde toksik ham madde olmayan TPO membranların kaynaklanma esnasında duman salınımı oluşmaz. Çatıdaki iklim koşullarına uygun bir malzeme olan TPO membranların yaklaşık 30 yıl ömrü olup çatıdaki yaşlanma süresi boyunca da herhangi bir kimyasal salınımı gerçekleştirmezler. Bu nedenle doğa ve çevre dostu malzemeler olarak kabul edilirler.

Protan Türkiye’nin web sitesini ziyaret etmek için: https://protanturkey.com/