ANKARA (AA) - ESİN IŞIK - Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkçe'nin ilk yazılı eserlerinden Divan-ı Hikmet'i, görme engelliler için sesli, işitme engelliler için de işaret dilli olarak hazırlattı.

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 2016-2017'nin UNESCO tarafından "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" ilan edildiğini anımsatarak, üniversite olarak bu kapsamda bir dizi faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu faaliyetlerin en önemlisinin Hoca Ahmet Yesevi'nin hikmetlerle Türklere İslam dinini öğrettiği Divan-ı Hikmet'i basmak olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Divan-ı Hikmet'in basımında bir tarafta orijinal Çağatay Türkçesi, Arap harfli Çağatay Türkçesi, bir tarafta da Türkiye Türkçesi yer alıyor. Divan-ı Hikmet'i bu şekilde internet sayfamızda da yayınladık. İlgilenen herkese ulaştırmaya çalışıyoruz. Arzu ediyoruz ki birlik, beraberlik sembolümüz olan, bizlere güzel erdemleri, değerleri öğreten Hoca Ahmet Yesevi'nin fikirleri toplumumuza yayılsın, 7'den 70'e herkes bu fikirlere ulaşsın."

Bu çerçevede Türkçenin ilk yazılı eserlerinden Divan-ı Hikmet'in, görme engelliler için sesli betimlemeli olarak okutulduğunu, işitme engelliler için de işaret dilli olarak anlatıldığını bildiren Prof. Dr. Yıldız, "İstiyoruz ki bu manevi büyüğümüzün o güzel fikirleri, o değerli dizeleri görme ve işitme engelli kardeşlerimiz tarafından da anlaşılsın." dedi.

Musa Yıldız, buna ilişkin hazırlanan harici belleğin 14 Aralık Perşembe günü TİKA Konferans Salonu'nda düzenlenecek toplantıya işitme ve görme engellilerin eğitim gördüğü okullardan katılacak öğrencilere hediye edileceğini kaydetti.

- "Fikirlerini tanıtmayı amaçlıyoruz"

Üniversite olarak "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" kapsamında yaptıkları diğer faaliyetlere de değinen Prof. Dr. Yıldız, sadece 2016'da 286 faaliyet gerçekleştirildiğini ve bunların arasında en dikkati çekenin "Divan-ı Hikmet Sohbetleri" olduğunu vurguladı.

Yine etkinlikler kapsamında çocuklar için hikaye kitabı yazdırdıklarını belirten Prof. Dr. Yıldız, ayrıca Ahmet Yesevi adını taşıyan yaklaşık 80 okula da TİKA desteğiyle, içinde Ahmet Yesevi ile ilgili Türkiye'de yayımlanan tüm kitapların yer aldığı birer "Ahmet Yesevi kitaplığı" yaptırdıklarını kaydetti.

Yıldız, "Her kesime Hoca Ahmet Yesevi'yi ve onun fikirlerini tanıtmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.