İSTANBUL (AA) - Varlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni şair, yazar ve yayıncı Enver Ercan, son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden Ercan için önce Kadıköy'deki Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde tören düzenlendi.

Ercan'ın kızı Özge Ercan, törende yaptığı konuşmada, babasının uzun konuşmayı hiç sevmediğini dile getirdi.

Babasının çok dostu olduğunu ifade eden Ercan, "Bizim evde, her an, her yerden bir dize fırlayabilirdi. Özellikle son dönem bütün kitaplarındaki ilk şiirlerini hep bana dinletti. Benim tepkimi alarak, nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda fikir sahibi oldu. Acımız sonsuz ama o benim babamdan öte oyun arkadaşımdı. Ben, oyun arkadaşımı kaybettim. O hep bizimle, yaşattığı her şey için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Yazar, sanat eleştirmeni ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da yaklaşık 30 yıl önce tanıştıklarını ve Ercan'ın hayata karşı tutkulu biri olduğunu belirtti.

Ercan'ın iyi insan ilişkilerine sahip biri olduğuna işaret eden Kahraman, şunları kaydetti:

"Hayatın büsbütün bir cehennem olmasını engellemenin ve kendimizi başkalarından ayırmanın yolu 'eda'dan geçer. Sevgili dostum Enver Ercan'ın gerek bir şair gerekse bir insan olarak en büyük özelliği, kendisine has bir edasının olmasıydı. Eda, insanın hayata direnmesi, yeri geldiğinde ondan intikam almasıdır. Enver, sadece hayata direnmekle kalmadı, o bıçkın, şık ve muzip edasıyla ölüme de direndi."

- "Şiiri toplumun aynasıydı"

Yazar Adnan Özyalçıner ise Ercan'ın sözcüklere hakim olabilen iyi bir şair olduğunu ifade etti.

Ercan'ın edebiyat, kültür ve sanat adamı olduğunu aktaran Özyalçıner, "Kendisi nasıl insansa, şiiri de onun gibi insandı. Şiiri, tek tek insanların aynası olduğu gibi toplumun da aynasıydı. Güzeli güzel, çirkini çirkin gösteren bir ayna. İnsanın, yaşamın, yaşamda olup bitenin en sürükleyicisiydi şiiri. Şiirinde hem kendisini hem okurunu güldürürdü, neye güldüğünü düşündürerek üstelik." değerlendirmesini yaptı.

Şair Ataol Behramoğlu da zeka, vicdan ve üzüntülerini içine atması ile mizah duygusunun, Ercan'ın öne çıkan özelliklerinden olduğunu söyledi.

Ercan'ın özgün bir şair olduğuna vurgu yapan Behramoğlu, anlatım dilinin okuyucuyu derinden etkilediğini aktardı.

Enver Ercan'ın şiirlerinin okunduğu törende, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, gazeteci Turhan Günay ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de konuşma yaptı.

Şairler, yazarlar, yayıncılar, Ercan'ın çalışma arkadaşları, dostları ve sevenlerinin katıldığı törende, Enver Ercan'ın, ölümünden bir gün önce, doğum gününde sevenlerine yolladığı ses kaydı da dinletildi.

Ercan'ın cenazesi, daha sonra götürüldüğü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi'nde öğle vakti kılınan namazın ardından, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.