ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak merkezi hükümetinin mevcut yaptırımlarının 25 Eylül gayrimeşru referandumuyla ilgisi olmadığını iddia ederek, Bağdat'ı "IKBY'deki siyasi düzeni bozmak"la suçladı.

Barzani, haftalık bakanlar kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak merkezi hükümetinin, Erbil'e uyguladığı yaptırımların "25 Eylül tarihinde düzenlenen referandumla herhangi bir bağlantısının olmadığını" iddia eden Barzani, "Bağdat eline bir fırsatın geçtiğini düşünerek, Kürdistan Bölgesi'nde mevcut siyasi düzeni bozmaya çalışıyor."dedi.

Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında uluslararası uçak seferlerinin askıya alınması ve yaklaşık 4 yıldır gönderilmeyen bütçenin halk üzerinde ciddi bir baskı haline geldiğini dile getiren Barzani, "Başbakan İbadi bunun bir baskı haline geldiğini çok iyi bilmeli. Kendisini sorumlu bir şekilde hareket etmeye davet ediyorum. Irak'ta bir kesime yani Kürdistan Bölgesi'ne karşı bir baskı söz konusu." diye konuştu.

- "Türkiye ile her zaman diyalog kanalları açık"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi daveti üzerine bir heyetle Paris'e yaptıkları ziyaretin, Bağdat değil Türkiye üzerinden gerçekleştiğini hatırlatan Barzani, şunları söyledi:

"Irak üzerinden dış ülkeleri ziyaret etmek isterdik ancak olmadı. Türkiye ( Paris ziyaretinde) çok yardımda bulundu ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var ve her zaman diyalog kanalları açık."

Macron ile görüştükleri konu hakkında ise Barzani, "Macron ile birçok konuyu masaya yatırdık. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü konusunda anayasal çerçevede ara bulucu olmak istiyor." dedi.

IKBY Başbakanı Barzani, 1 Aralık'ta Türkiye'ye Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak, İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinden Paris'e gitmişti.