ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Türkiye Bursları" ile eğitim gören İtalyan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vatikan ve İtalya'ya yapacağı ziyaretin iki ülke ilişkilerine katkısını heyecanla bekliyor.

YTB'nin "Türkiye Bursları" kapsamında İstanbul'da farklı üniversitelerde eğitim alan İtalyan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan ve İtalya ziyaretinin iki ülke ilişkilerine katkısı, Türkiye-İtalya arasındaki tarihi ilişkiler ve Türkiye'ye dair izlenimlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye Bursları ile Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde eğitim alan Maria Pia Ester Cristaldi, 3 yıl önce İstanbul'a geldiğini belirterek, Türkiye ve İtalya üzerine çalışmalar yapmak amacıyla özellikle Türkiye'de eğitimi almayı tercih ettiğini dile getirdi.

Cristaldi, "Türkiye ismini kullanan ilk İtalyan Marca Polo'dur. Tarihten bu yana Türkiye ve İtalya arasında çok köklü ilişkiler var. Venedik ve İstanbul tarihine bakarsanız bunu görebiliriz." diye konuştu.

İki Akdeniz ülkesi Türkiye ve İtalya'nın birçok konuda benzerliklerinin bulunduğuna dikkati çeken Cristaldi, iki ülke halkının da ortak kültürel özellikleri olduğunu söyledi.

Cristaldi, Türkiye ve İtalya'nın turizm alanındaki iş birliğini güçlendirebileceğini vurgulayarak "İtalya'nın Roma ve Milano gibi birçok büyük şehrinde Türkiye'de gezilecek yerlerin tanıtımı yapılıyor. Otobüslerin üzerinde "İzmir'i ziyaret et, İstanbul'u ziyaret et" şeklinde yazı ve resimlerle bu şehirler tanıtılıyor." dedi.

İtalyan öğrenci Cristaldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin turizm başta olmak üzere iki ülke arasında birçok alanda yapılacak iş birliğine katkı sağlayacağının altını çizdi.

- "İtalyanlar Türkiye ile daha yakından ilgilenecek"

İtalya'nın Venedik bölgesinden eğitim amacıyla iki yıl önce Türkiye'ye geldiğini söyleyen Cristina Pellegrini, İstanbul Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Bölümünde yüksek lisansına devam ettiğini ifade etti.

Pellegrini, "Daha önce Erasmus programıyla Türkiye'ye geldim ve çok beğendim. İtalya'ya döndükten sonra YTB burslarını duyunca yüksek lisans eğitimi için Türkiye'ye başvurdum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan ve İtalya'ya yapacağı ziyaretin önemine dikkati çeken Pellegrini, "İtalyanlar, Türkiye'ye son yıllarda sadece dışarıdan bakan bir bakış açısıyla yaklaştı fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle Türkiye'ye doğrudan bir bakış açısıyla bakıp daha yakından ilgilenecekler." şeklinde konuştu.

Pellegrini, "İtalyan öğrencilerin Türkiye'de okuması için çağrıda bulunuyorum çünkü Türkiye'de okumak gerçekten çok büyük bir fırsat. Türkiye'de okumanın, farklı milletlerden insanlarla bir araya gelmek için büyük fırsat olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "İstanbul'da evimdeymiş gibi hissediyorum"

İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Bölümü doktora öğrencisi Angelo Francesso Carlucci, Türkiye'ye ilk defa Erasmus programı kapsamında Sakarya Üniversitesinde eğitim almak amacıyla geldiğini anlattı.

Ortadoğu ve İslam konuları üzerine çalışmalar yapmak istediğini dile getiren Carlucci, "Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa arasında köprü konumunda. Erasmus için Türkiye'ye geldiğim dönemde burayı çok beğenmiştim ve şimdi tekrar doktora için Türkiye'ye geldim." dedi.

Carlucci, İstanbul'u çok sevdiğini söyleyerek, "İstanbul ve Roma birbirine çok benzeyen iki şehir. İstanbul'da evimdeymiş gibi hissediyorum." diye konuştu.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine de değinen Carlucci, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'da kendi evinde gibi hissedecektir çünkü Akdeniz bölgesi ülkeleri İtalya ve Türkiye birbirine çok benzeyen iki ülke." dedi.