ANKARA (AA) - Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, "Ergenekon" soruşturması ve kovuşturmasını yürüten hakim ve savcılarla ilgili yapılan şikayetlerin ciddiyetle ele alındığını belirterek, "2014 kurulu öncesi, FETÖ unsurlarının etkin olduğu kurulca verilen karar, tarafımızca kaldırılıp kapsamlı bir soruşturma izni verilmesi kurul başkanına teklif edilmiştir." bilgisini paylaştı.

Yılmaz, bazı haber sitelerinde yer alan "HSK'dan FETÖ hakimlerini sevindiren karar" başlıklı haberle ilgili, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Haberin ve habere konu edilen kararın, kamuoyunda hatalı değerlendirmelere neden olabilecek nitelikte olduğu değerlendirilerek, açıklama yapılmasına gerek duyulduğunu belirten Yılmaz, kamuoyunda "Ergenekon" olarak bilinen soruşturmanın, soruşturma kovuşturma aşamasında görev alan hakim ve savcılar hakkında birçok müşteki ve vekili tarafından verilen şikayet dilekçeleri üzerine, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından 25 Ağustos 2009'da soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

Müfettişler tarafından düzenlenen "soruşturmaya geçilmesine yer olmadığı" görüşünü içeren raporun, 23 Şubat 2011'de o dönemde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ilgili dairesi olan 3. Daire'ye sunulduğunu bildiren Yılmaz, 1 Temmuz 2011'de de HSYK 3. Dairesi'nin oy birliğiyle aldığı "soruşturma izni verilmemesi" kararı bulunduğunu belirtti.

Başkanvekili Yılmaz, bu karara bir kısım müştekilerin itiraz ettiklerini, 3 Nisan 2012'de dosyanın aynı dairede yeniden ele alındığını ve bu kez oy çokluğuyla istemin reddedildiğini aktardı.

Ömer Faruk Eminağaoğlu, Turgut Kazan, Hanefi Avcı, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz gibi bazı müştekilerin, 2012'de farklı tarihlerde verdikleri dilekçelerle yaptıkları itirazlar üzerine, 2014'teki seçimin ardından oluşan yeni HSYK tarafından 4 Mart 2015'te Genel Kurulda itirazların görüşüldüğünü ifade eden Yılmaz, "şikayetçi, şikayet edilen sayısı ve şikayete konu eylemlerin çokluğu, birçok şikayetin iç içe geçmesi" gibi nedenlerle dosyanın tamamlanması için Teftiş Kurulu Başkanlığına iade edildiğini bildirdi.

- "Bir süre ele alınamamasının sebebi gündemin yoğunluğu"

Mehmet Yılmaz, Teftiş Kurulu Başkanlığından yeniden tanzim edilerek, gönderilen dosyanın, 26 Eylül 2018 tarihli Genel Kurul'da ele alındığını, bir kısım itirazların haklı bulunup, yapıldığı saptanan hukuksuzluklar için sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesinin teklif edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Dosyanın Genel Kurul'da bir süre ele alınamamasının sebebi, 2016 Temmuz ayından itibaren ihraçlar nedeniyle Genel Kurul gündeminin yoğunluğu, görevli tetkik hakimlerinin elindeki iş yükü ve söz konusu şikayet dosyasının çok kapsamlı oluşudur. Her zaman ifade edildiği gibi hem 2014 yılında göreve başlayan HSYK hem de 2017 HSK olarak hiçbir zaman müşteki ve zarar görenin kim olduğuna bakmaksızın, yargıç güvencesinin özünü zedelemeden yakınmaların üzerine titizlikle gidilmiş, tespit edilen hukuksuzluklar üzerine, Hakimler ve Savcılar Kanununun ve sair mevzuatın öngördüğü yaptırımlar yasalar çerçevesinde uygulanmıştır. Şu husus gerçektir ki en fazla şikayet edilen kamu görevlisi hakim ve savcılardır.

Görüldüğü gibi, Ergenekon soruşturması ve kovuşturması nedeniyle yapılan şikayetler de ciddiyetle ele alınmış, 2014 kurulu öncesi, FETÖ unsurlarının etkin olduğu kurulca verilen karar, tarafımızca kaldırılıp kapsamlı bir soruşturma izni verilmesi kurul başkanına teklif edilmiştir. Ayrıca söz konusu genel kurul kararı haricinde Ergenekon soruşturmasında görev yapan hakim ve savcılar hakkında farklı konuları içeren ilgili daire tarafından verilip bakan tarafından onaylanan 41 ayrı disiplin soruşturması halen derdest olup tahkikat sürmektedir."

Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Twitter hesabından, 26 Eylül 2018 tarihli Genel Kurulca, "Ergenekon" soruşturması kapsamında hukuka aykırı davranışları saptanarak, haklarında soruşturma yapılması teklif edilen hakim ve savcıların isimlerini paylaştı.