ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) üzerinden pansiyon yapılması amacıyla aldığı hibe desteğini usulsüz onayladıkları ve amacı dışında kullandıkları iddiasıyla yargılanan 11 sanıktan 6'sına, 6 yıl 3 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar Mustafa Bastem, Talha Bekir Özmen, Kenan Duman, Rıdvan Balcı, tutuksuz sanıklar Musa Sönmez, Fatih Kantar, Halil Şahin, Hamza İncesu ile sanık avukatları hazır bulundu.

Diğer sanıklardan Metin İskender tutuklu bulunduğu Samsun E Tipi Kapalı Cezaevinden, FETÖ'nün adliye personelinden sorumlu olduğu iddia edilen Savaş Göksu da Van T Tipi Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Örgütün, kentteki mütevelli heyetinden olduğu iddia edilen sanık Hasan Özdemir ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına ilişkin savunma yapan sanıklar, gizli tanıkların aleyhlerindeki ifadeleri ve suçlamaları reddederek beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Savaş Göksu'yu "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay, sanık Talha Bekir Özmen'i ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapisle cezalandırdı.

Cezalarında çeşitli gerekçelerle indirime gidilen sanıklar Mustafa Bastem, Metin İskender, Rıdvan Balcı ve Kenan Duman'ı, "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 6 yıl 3 ay hapse mahkum eden heyet, daha önce aynı suçtan cezaya çarptırılan sanık Hasan Özdemir hakkındaki davanın, aynı suçtan ikinci kez ceza verilemeyeceği gerekçesiyle reddine hükmetti.

"Silahlı terör örgütüne üye olma" ile "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından yargılanan Fatih Kantar, Hamza İncesu, Halil Şahin ve Musa Sönmez ise beraat etti.

Mahkeme heyeti, Özmen ve Göksu'nun tutukluluk halinin devamını, diğer tutuklu sanıkların ise hükümle tahliyelerini kararlaştırdı.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, KUDAKA üzerinden pansiyon yapılması amacıyla alınan devlet hibe desteğinin usulsüz olarak onaylandığı, desteğin amacı doğrultusunda kullanılmadığı, Akif Eğitim Şirketi'nin "Doğu Anadolu'nun En Büyük Pansiyon Projesi" adı altında KUDAKA'ya başvurduğu, projenin başarılı bulunarak sözleşme imzalandığı ve ajanstan 288 bin 741 lira hibe alındığı belirtiliyordu.

Usulsüzlük ve projeye aykırılık tespit edilmesine rağmen gereğinin yapılmadığının belirlendiği anlatılan iddianamede, şirket yetkililerinin, FETÖ/PDY'ye haksız ekonomik çıkar elde etmek için pansiyon projesinden aldıkları hibe desteğini usulsüz kullanarak ve aynı zamanda bu destekle yurt açarak ekstra kazanç sağladıkları, usulsüzlüğün tespit edilerek raporlanmasına rağmen bu konuda gerekli işlemleri yaptırmayan ve işlem yapılmamasına göz yuman KUDAKA görevlilerinin FETÖ/PDY'nin usulsüz devlet hibesi almasını sağlamaları nedeniyle sorumluluklarının bulunduğu kaydediliyordu.

İddianamede, aralarında KUDAKA görevlilerinin de yer aldığı sanıklardan Fatih Kantar ve Hamza İncesu'nun "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 7,5 yıldan 15 yıla, Talha Bekir Özmen'in "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapma" ile "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından 17 yıldan 29,5 yıla, Musa Sönmez'in "silahlı terör örgütüne yardım" etmek suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, diğer sanıkların ise "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapsi isteniyordu.