İDLİB (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejimi ile terör örgütü DEAŞ, İdlib'de koordinasyon içinde düzenledikleri saldırılarla muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar karşısında ilerlemeye devam ediyor.

Terör örgütü DEAŞ, Rusya'nın öncü hava saldırıları sayesinde, son iki günde doğu Hama’nın Tarfavi, Aziziye, Cub Osman, Luveybide, Hava, Musaytibah köylerini muhaliflerden ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'dan aldı.

Beşşar Esed rejimi de destekçisi İran'ın kontrolündeki güçlerle İdlib'in Sincar beldesini pazar günü ele geçirerek Ebu Zuhur havalimanına 9 kilometre kadar yaklaşmıştı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Ceyşü'l Nasır sözcüsü Muhammed Raşit, son gelişmelerle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ, Rusya, Esed rejimi ve İran destekli yabancı savaşçılar birlikte saldırılar düzenleyerek İdlib'e ilerlemeye çalışıyor." dedi.

Raşit, "Esed, Rusya ve DEAŞ ve İran destekli yabancı savaşçılar İdlib'e operasyonu başlatmıştı. Esed rejimi Ebu Zuhur havalimanına ilerlemeye çalışırken, DEAŞ da Hama'nın kuzeydoğusunda İdlib'e ilerlemeye çalışıyor. Rusya da havadan destek veriyor. Böylelikle savunma hattımızı yayarak cephede bölünmemize neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya öncülüğündeki Astana toplantılarının 21-22 Aralık 2017'de düzenlenen son turunda askeri muhalefet heyeti, haritalar üzerinden, rejim, Rusya ve DEAŞ'ın eş zamanlı saldırılarını anlatmıştı.

Buna göre, Hama'nın doğusundaki Hunayfis bölgesinden DEAŞ militanlarına yol açan rejim, İdlib'de muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'ın kontrolündeki bölgelere geçişlerini sağlıyor. DEAŞ da bunun karşılığında Halep'in güneyinden Hama'ya açılan yoldaki Hanesir bölgesinden rejim askerlerinin İdlib'e ulaşmalarına izin veriyor.