ADANA (AA) - NEŞET KARADAĞ - Adana'nın Aladağ ilçesinde 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında "Gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Aladağ'daki yurtta 29 Kasım 2016’da çıkan yangınla ilgili eski Aladağ Kaymakamı Filizer ve Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar’ın görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla 2 Aralık 2016'da Aladağ Cumhuriyet Savcılığına gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Filizer ve Akpınar'ın yargılanmalarının Adana Valiliğinin iznine tabi olduğundan şikayet dilekçesi Adana Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Takip eden süreçte Valilik İdare Kurulunca soruşturma izni verilirken, Filizer duruma itiraz etti. Filizer'in itirazını değerlendiren Konya Bölge İdare Mahkemesi, "soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilik olduğunu" belirterek, başvuruyu reddetti.

Bu arada, Filizer ve Akpınar hakkında yürütülen soruşturma da tamamladı. Soruşturma sonunda Filizer hakkında "Gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame, yapılan inceleme sonucunda kabul edildi.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Akpınar hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

- Gözetim ve denetim görevlerini ihmal iddiası

Toplam 6 sayfadan oluşan iddianamenin değerlendirme bölümünde, Filizer’in görev süresi içinde yangının çıktığı yurdun denetim raporundaki eksiklikleri görüp bunların giderilmesi doğrultusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü ikaz etmediği belirtildi.

Filizer'in, yapılan denetim faaliyetinin sürekliliğini sağlamaya yönelik gerekli tedbir ve önlemleri almadığına yer verilen değerlendirmede, şöyle denildi:

"İlçede yapılan iş ve işlemlerin mevzuata uygunluğunu sistemli bir şekilde kontrol etmesi gerekirken bu görevlerini yerine getirmediği, hizmetin daha etkin ve verimli yürütülmesi için görevli olduğu dönem içerisinde gözetim ve denetim görevlerini de bu şekilde ihmal ettiği, eski Aladağ Kaymakamı şüpheli Ahmet Ziya Filizer’in bu nedenle yangın olayında görevlerine ilişkin denetim ve gözetim yükümlülüklerini ihmal etmek suretiyle üzerine atılı görevi kötüye kullanma suçunu işlediği anlaşılmıştır."

İddianamede ifadesine yer verilen Filizer ise yurttaki yangının olduğu tarihte İçişleri Bakanlığınca görevden alındığını belirterek, "Belirtilen suç tarihinde Aladağ Kaymakamı ben değildim. Valilikçe görevlendirilen başka bir kaymakamdı. Resmi olarak Aladağ Kaymakamlığından alınmış ve ilgili tarihte Aladağ Kaymakamı olmamama rağmen Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı, isim belirtilmemesine rağmen görevde olmayan beni muhatap kılması tamamen yanlış, hatalı, usul ve yasaya aykırıdır." ifadesini kullandı.

İddianamede, Filizer’in ifadesinde olayın meydana gelmesinden 4 gün önce görevden uzaklaştırıldığını belirtmesine rağmen, adı geçen kurum ile ilgili denetim sürecinde görevde olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi.

- Olay

Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da özel öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, yurt yetkilisinin 6 yaşındaki kızı ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirmiş, bazı öğrenciler yaralanmıştı.

Yurt müdürünün de aralarında yer aldığı 6'sı tutuklu 7 sanık hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında dönemin ilçe milli eğitim müdürünün de bulunduğu tutuksuz 7 sanığın dosyası da bu davayla birleştirilmişti.

Tutuklu yargılanan 6 sanıktan 4'ü, yeni bilirkişi raporuna göre ikinci dereceden tali kusurlu sayılarak adli kontrol şartıyla tahliye edilmiş, yurt müdürü Cuma Ali Genç ve Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur'un ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.