CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika’da yolsuzluk iddiaları üzerine istifa eden eski Devlet Başkanı Jacop Zuma hakkında yolsuzluk soruşturması açıldı.

Ulusal Savcılık Makamı (NPA) Başkanı Shaun Abrahams, yaptığı açıklamada, Zuma hakkında 783 dosya üzerinden 16 farklı suçlamayla soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Abrahams, “Uzun süreden beri ismi yolsuzluk iddialarıyla gündemde olan Zuma’nın meselenin iç yüzünü aydınlatabileceği en uygun ortamın mahkeme olacağı görüşündeyim. Bu noktada savcılık olarak girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz.” diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Zuma’nın partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Basın Sözcüsü Pule Mabe ise “İddialar kanıtlanana kadar Zuma suçsuzdur. Zuma hakkında açılan soruşturmalar partimizde olumsuz bir etki oluşturmamaktadır. Partimiz Zuma’ya kendisini aklaması için her platformda gerekli desteği verecek.” dedi

2009'da devlet başkanı seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma'nın adı birçok yolsuzluk soruşturmasına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı iddia edilmişti. Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu başkanlık görevinden geçen ay istifa etmişti.