ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski Korgeneral Metin İyidil'in de arasında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davada emekli korgeneraller Alparslan Erdoğan ve Mehmet Faruk Şengün "tanık" olarak dinlendi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Metin İyidil ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi başbakanlığın avukatı katıldı. Sanıklardan olay tarihinde tümgeneral rütbesiyle EDOK Kurmay Başkanı olan Hamza Koçyiğit ile İzmir'deki cezaevinden telekonferansla bağlantı kuruldu.

Duruşmada önce, olay tarihinde Çorlu'daki 5. Kolordu Komutanı olan emekli Korgeneral Alparslan Erdoğan'ın "tanık" olarak ifadesi alındı.

İstanbul'dan telekonferans sistemiyle duruşmaya bağlanan Erdoğan, İyidil ile darbe girişimini öğrendikten sonra geceleyin ve 16 Temmuz sabahı telefon görüşmeleri yaptıklarını anlatarak, saat 02.30 sıralarındaki görüşmelerinde İyidil'in, "Birliklerimize hakim olmaya çalışıyoruz" dediğini ifade etti.

Olay tarihinde EDOK Eğitim Kolordu Komutanlığında görev yapan emekli Korgeneral Mehmet Faruk Şengün de darbe girişiminin başlamasının ardından gece İyidil ile görüştüklerini anlatarak, "Darbecilerin emirlerine uymamaları gerektiğini değerlendirdiklerini" kaydetti.

Kendisine bağlı tugay komutanları ile görüşerek, darbe emirlerine uyulmamasını, birliklere sahip çıkılmasını ve mülki amirlerle temasta olmalarını emrettiğini anlatan Şengün, İyidil'in de kendi alt komutanlıklarını arayıp, bu yönde emirler verdiğini aktardı.

Duruşmaya daha sonra öğle arası verildi.

- İddianame

İyidil ve Koçyiğit'in yanı sıra suç tarihinde korgeneral rütbesiyle KKK EDOK Okullar Komutanı olan Abdullah Barutcu, tuğgeneral rütbesiyle EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanı olan Lütfü İhsan Yanıkoğlu, tuğgeneral rütbesiyle EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı olan Mehmet Topçu, binbaşı rütbesiyle EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmında gözlem subayı Ersal Duman ve albay rütbesiyle EDOK Eğitim Yöneticisi ve Öğretmen Yetiştirme Okul Komutanlığı Harekat ve İstihbarat subayı Süleyman Güven'in yargılandığı davada, Güven dışındakilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

İyidil'in "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıkların ise "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.