İSTANBUL (AA) - Eski cumhuriyet savcısı Birol Çengil'in "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep edildi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Birol Çengil ile avukatı katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından beraatini istedi.

Duruşma savcısı, Çengil'in "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep ederek, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Çengil'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanık ve avukatına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için süre vererek, duruşmaya erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği 130 sanıklı yolsuzluk davasının soruşturması ile birçok önemli soruşturmayı yürüten eski savcı Birol Çengil'in, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.