ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Savunma yapan eski uzman çavuş Beytullah Özdemir, 15 Temmuz 2016'da rutin mesaisinin ardından evine gittiğini, telefonla aranarak göreve çağrılmasından sonra o tarihte Ankara İl Jandarma Komutanı olan Kurmay Albay Ferdi Korkmaz'ı aradığını, onun da göreve gideceğini söylemesi üzerine İl Jandarma Komutanlığına gittiğini söyledi.

Görev yerine geçerken bazı askeri personeli de arayarak birliğe çağırdığını belirten Özdemir, harekat merkezine gittiğinde sıkıyönetim mesajının geldiğini ve boğaz köprülerinin askerlerce kapatıldığını öğrendiğini ifade etti.

Sanık Özdemir, Korkmaz'ın lojmanlardan çıkarken rehin alındığını öğrendiğini, olay akşamı birkaç sefer görüştüğü Korkmaz'ın durumdan valilik ve emniyeti haberdar etmesi yönündeki emri üzerine ilgili kurumlara bilgi verdiğini bildirdi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde birliğe Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar'ın geldiğini, Orgeneral Arif Çetin ile görüştüğünü ve sıkıyönetim mesajının geçersiz olduğuna dair emir hazırlandığını söyleyen Özdemir, bu esnada harekat merkezinde olduğunu ve darbeye karşı duran komutanlarla birlikte hareket ettiğini öne sürdü.

İlerleyen saatlerde de Albay Korkmaz'ı rehin tutulduğu yerden kurtarmaya gittiğini savunan Özdemir, darbe girişiminde bulunmadığını ve darbeye ilişkin suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

- Sanıktan FETÖ itirafı

FETÖ üyeliği suçlamasına ilişkin savcılığa başvurarak etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak üzere beyanlarda bulunduğunu kaydeden Özdemir, örgütle ilk temasının Manisa'da gerçekleştiğini söyledi.

Uzman jandarma olmaya hak kazandıktan sonra eğitim süreci boyunca "sohbet" adı verilen örgüt toplantılarına katıldığını ancak asker olmasında FETÖ'nün katkısının bulunmadığını savunan Özdemir, Diyarbakır'da göreve başlamasından sonra da FETÖ ile temasının devam ettiğini kaydetti.

Diyarbakır'da "Abdullah" isimli örgüt üyesiyle ayda bir sohbete katıldığını belirten Özdemir, Ankara'ya tayin olduktan sonra da "Hadi" ve "Enes" isimli örgüt üyeleriyle görüşmeye devam ettiğini bildirdi.

- Sınav sorularını vermişler

Belirli zaman aralıklarında FETÖ sohbetlerine katıldığını dile getiren sanık Özdemir, 2015'te yapılan uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş sınavına girdiğini, sınavdan önce "Enes" kod isimli örgüt üyesi tarafından soruların kendisine verildiğini itiraf etti.

Özdemir, "Balgat'ta bir eve gittim. Evde bir kişi daha vardı, kim olduğunu bilmiyorum. Enes, bilgisayarı açtı, 'Burada yaklaşık 500 soru var. Bunlar sınavda çıkabilir.' dedi. Bunu kimseye söylemememi istedi ve yemin ettirdi, Kur'an'a el bastırdı. Sınavdan 81 puan aldım." diye konuştu.

"Soru çalıyorsun, Kur'an'a el basıp yemin ediyorsun. Hiç çarpılırım diye düşünmedin mi?" sorusu yöneltilen sanık Özdemir, bu soruyu cevapsız bıraktı.

- "Darbe girişimini FETÖ ve üst akıl yaptı"

Maaşından aylık 50 ila 100 lira himmet verdiğini dile getiren Özdemir, örgüt üyeleriyle son görüşmesinin darbe girişiminden kısa süre önce gerçekleştiğini, darbeye ilişkin konuşmanın ise olmadığını savundu.

Özdemir, "Enes'le 15 Temmuz'dan 15-20 gün önce konuştuk. Bana 'MİT'te cemaat üyelerinden 3 bin kişinin ismi belirlenmiş. Bunlar muhtemelen tutuklanacak. Senin adın bu listede yok.' dedi." beyanında bulundu.

ByLock kullandığına ilişkin tespitleri kabul etmeyen sanık Özdemir, ByLock dışında başka bir haberleşme programı kullanıp kullanmadığının sorulması üzerine, "Enes bana bir tablet getirdi. 'Sohbetleri buradan sana atarız, buradan takip edersin.' dedi. Tablette olan program Tango idi. Tablette başka bir uygulama yoktu, sadece bu program açılabiliyordu." diye konuştu.

İrtibatlı olduğu FETÖ mensuplarının zaman zaman kendisine komutanları hakkında sorular yönelttiğini dile getiren Özdemir, istedikleri bilgilerin göreve ilişkin olmadığını ileri sürdü.

Sanık Özdemir, Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal'ın, "Darbe girişimini kim yaptı?" sorusuna, "Darbe girişimini FETÖ ve üst akıl yaptı." cevabını verdi.

Duruşmaya öğle arası verildi.