ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Üyesi İbrahim Zengin, ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Zengin, önceki duruşmada yarım kalan savunmasına kaldığı yerden devam etti.

İddianamedeki suçlamaları reddeden Zengin, hiçbir zaman suç işlemediğini, suç işlemek için kimseyle bir araya gelmediğini, suç işlemek için kurulmuş örgüt ve yapı içinde yer almadığını, suç işlemek amacıyla hareket etmediğini savundu.

Sanık Zengin, "Devletin, adli ve idari makamların bilmediği bir örgütü benim bilmem imkansızdır." savunmasını yaptı.

Terörü asla benimsemediğini, her zaman şiddetle kınadığını ifade eden Zengin, hukuka ve ahlaka aykırı eylemde bulunmadığını, suçsuz olduğunu öne sürdü.

Mahkeme heyetinin sorularını da yanıtlayan Zengin, bir soru üzerine sohbet toplantılarına katılmadığını, yurt dışına yalnızca resmi görevli olarak çıktığını, gittiği ülkelerde bu yapının okullarını ya da kurumlarını ziyaret etmediğini savundu. Zengin, İngiltere ve ABD'ye yaptığı ziyaretlerin Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a ilişkin çalışmalar çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Eski yargıtay üyesi iki FETÖ sanığının aralarında yaptıkları ByLock yazışmalarında, kendisinin örgüt mensuplarının tedbirli davranması gerektiği yönündeki mesajlarına yer verildiğinin belirtilmesi üzerine Zengin, "Kimseye mesaj göndermedim, kesinlikle ByLock kullanmadım." iddiasında bulundu.

Örgütte "Hanif" kod adını kullandığı yönündeki suçlamayı da reddeden Zengin, 26 aydır tutuklu olduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Aranın ardından mahkeme heyetince sanığın tahliye talebi reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun'un tanık olarak dinlenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

- "Yoğun mesajlaşma"

İddianamede, yargıtaya 2011'de üye seçildikten sonra Yargıtayda yapılan seçim sonucunda 2013'te YSK üyeliğine de seçilen İbrahim Zengin'in, aktif kullanıcısı olduğu ByLock'ta "Hanif" kod adını kullandığı, programa en son 18 Şubat 2016'da girdiği belirtilmişti.

Zengin'in, örgütün yargıdaki üst düzey yöneticileri Nazmi Dere, Erkan Yılmaz, Celil Kalyoncu ve "sivil imam" Mehmet Baysal ile program üzerinden yoğun şekilde mesajlaştığı, örgüt yöneticilerinden Mehmet Kaya'ya gönderdiği ByLock mesajında, eski Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş için övgü dolu sözler kullandığı belirlenmişti.