ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Estonya'nın, Türkiye'nin güçlü partneri ve önemli bir dostu olduğunu belirterek, "Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten ötürü minnettarız." dedi.

Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Mottus'un ev sahipliğinde, ülkesinin bağımsızlığının 100. yılı dolayısıyla başkentte resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Şimşek, diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk halkı ve hükümeti adına Estonya'nın bağımsızlığının 100. yılını kutlayan Şimşek, Estonya'nın barışçıl ve müreffeh bir ülke olduğunu ifade etti.

Şimşek, 2017'nin ikinci döneminde Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olan Estonya'nın, bu görevi başarıyla yürüttüğünü vurgulayarak, "Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten ötürü minnettarız." ifadesini kullandı.

Estonya'nın yapıcı diyalog kurulması yönünde ortaya koyduğu çabayı taktir eden Şimşek, iki ülkenin birçok noktada ortak zeminde buluştuğuna işaret etti.

Şimşek, Türkiye ve Estonya arasında birkaç ay içinde Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesinin (JETCO) yapılacağını belirterek, iki ülke arasında ticaret ve yatırımın artırılması dileğinde bulundu.

Estonya'nın, Türkiye'nin güçlü partneri ve önemli bir dostu olduğunun altını çizen Şimşek, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme ve derinleştirmeyi dört gözle beklediklerini kaydetti.

- "İki ülke arasında ticaret hacmi ve karşılıklı turist sayısı artıyor"

Büyükelçi Mottus da iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkati çekerek, "Bu mihenk taşını Türkiye'de kutladığım için son derece ayrıcalıklı hissediyorum. Türkiye, Estonya'nın geçen yüzyılda yakın ve verimli ilişkiler içinde olduğu bir ülke oldu." diye konuştu.

Son 25 yılda karşılıklı birçok üst düzey ziyaret gerçekleştirildiğini anımsatan Mottus, "Türkiye ve Estonya arasında ticaret hacmi ve karşılıklı turist sayısı sürekli olarak artıyor." ifadesini kullandı.

Mottus, Estonya'nın NATO'ya üyelik süreci ve 2006'da NATO Baltık Hava Polisliği Misyonuna katılımında, Türkiye'nin ülkesine verdiği güçlü destek dolayısıyla teşekkür ederek, "Bu yıl, Estonya'nın doğuşunu sağlayan cesur ve ileri görüşlü insanları ve bu yüzyılda Estonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yüzyıllarca geliştirilmesine katkı sağlıyoruz." dedi.

Resepsiyonda, Türkiye ve Estonya ortak tarihini yansıtan fotoğraf sergisi de yer aldı.