RABAT (AA) - HALİD MECDUB - Fas'ın başkenti Rabat'taki tarihi "Hassan Camisi", şehre gelen ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Günümüze sadece yarım kalmış dikkat çekici minaresi ve tavan desteği olarak düşünülen sütunları ulaşsa da "Hassan Camisi", Rabat'ta görülmesi gereken başlıca tarihi mekânlar arasında sayılıyor.

- Emir Mansur'un talimatıyla yapımına başlandı

Caminin yapımına Muvahhidler (1121-1269) döneminde, İspanyolları yenilgiye uğratan Emir Yakub el-Mansur'un talimatıyla başlanmış.

Emir Mansur, zaferinin anısına minaresinin yüksekliği 80 metreye ulaşan büyük bir cami yapılmasını istemiş. Ancak caminin inşası Mansur'un 1199 yılında ölümünün ardından tamamlanamamış, minarenin yüksekliği de 44 metrede kalmış.

Kırmızı kum taşından yapılan ve bugün "Hassan Kulesi" olarak adlandırılan minare, Endülüs mimarisinin nakış ve süslemelerini barındırıyor.

Caminin kalıntıları ise yapının 180 metre genişlikte, 140 metre eninde ve 400 sütun üzerine inşa edilmesinin planlandığını gösteriyor.

- Fas Kralı 5. Muhammed'in Türbesi

Tarihi Hassan Camisi'nin yakınında Endülüs mimarisi ve Fas modeliyle inşa edilen yeni caminin içinde ise Fas'ın bağımsızlık savaşının lideri Fas Kralı 5. Muhammed ve 1962 yılında türbeyi inşa ettiren oğlu Kral 2. Hasan ile diğer oğlu Mevlana Abdullah'ın mezarları yer alıyor.

Türbenin dört tarafında inşa edilen kapıların her birinde de Fas'ın Kraliyet Sarayı nöbetçileri, geleneksel kıyafetleri ve ellerinde tüfekleriyle nöbet tutuyor.