RABAT (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin katılımıyla 5. İslam Ülkeleri Çocuktan Sorumlu Bakanlar Toplantısı, Fas’ın başkenti Rabat’ta başladı.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (İSESCO) merkezinde düzenlenen konferansa, başta Fas İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa er-Ramid, ISESCO Genel Müdürü Abdulaziz Bin Osman et-Tuveycri, Türkiye’yi temsilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyet, Azerbaycan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Hicran Hüseynova, Fas Aile, Dayanışma, Eşitlik ve Sosyal Kalkınma Bakanı Besime el-Hakkavi olmak üzere çok sayıda bakan ve temsilci katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Güvenli bir çocukluğa doğru" temasıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, "Bu konferansın, günümüz dünyasında yaşanan savaş, terör ve göçler nedeniyle büyük mağduriyetler yaşayan çocukların durumuna dikkat çekilmesine de vesile olmasını diliyorum." dedi.

- "Türkiye son 15 yılda sosyal politikalar alanında sessiz bir devrim gerçekleştirdi"

Türkiye’nin çocuk hakları ve sosyal politikaları hakkında bilgi veren Kaya, şunları kaydetti:

"Son 15 yılda sosyal politikalar alanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sessiz bir devrim gerçekleştirdik. Ülkemizde çocuk hakları, anayasal güvence altındadır. Bu alanda ilgili yasal düzenlemeler de yapılmış ve hayata geçirilmiştir. Çocuğa yönelik hizmetlerimizi ‘yaşama ve gelişme hakkı, çocuğun yüksek yararı, ayrımcılık yapmama ve karar mekanizmalarına katılım’ gibi uluslararası sözleşmelerle de uyumlu olan ilkeleri esas alarak yürütüyoruz. İnsanlığın geleceği hayırlı nesiller yetiştirilmesine bağlıdır."

- “Çocuklar ayrımcılığa maruz kalmamalı”

Çocukların temel haklarından olan dili, dini, ırkı ne olursa olsun hiçbir ayırımcılığa maruz kalmaması gerektiğini belirten Kaya, “Türkiye olarak memnuniyetle ifade etmeliyim ki bu konuda dünyaya örnek olan bir yaklaşım sergiledik." dedi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacı çocuklara yaptığı ev sahipliğinden de söz eden Kaya, "Bildiğiniz gibi Türkiye, yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli kardeşimize ensar ruhuyla sahip çıktı. Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin %51’i çocuklardır. Bu çocukların yaklaşık 285 bini ülkemizde doğdu. Biz, Suriyeli çocukları kendi çocuklarımızdan ayırt etmedik. Savaşın, terör ve göçün çocuklarda açtığı derin yarayı sarmak için tüm imkânlarımızı kullandık." diye konuştu.

Bakan Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkemizde aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerimize yönelik çalışma ve hizmetler, zamanın ruhunu yakalayan ve ihtiyaçları esas alan sosyal politikalar geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz. Ülkemizde sosyal devlet yapısını güçlendirdik. Bunun için anayasal ve yasal düzenlemelere gittik, kurumsal kapasitemizi artırdık, yeni sosyal hizmet modelleri geliştirdik."

Konferansın açılış konuşmalarının ardından, "Güvenli bir çocukluğa doğru" temasıyla düzenlenen resim yarışmasına katılan çocuklara konferansa katılan bakanlar tarafından hediyeler verildi.

İİT üye ülkelerinden birçok bakan, bakanlık temsilcisi, kamu kuruluşları ve STK yetkilisinin katıldığı konferansta, "çocuklara yönelik şiddet, İslam ülkelerinde çocuk işçiler ve güvenli bir çocukluk için yapılacak projeler" ele alınacak.

ISESCO, İİT ve Fas Aile, Dayanışma, Eşitlik ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans yarın sona erecek.