RABAT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Batı Sahra Referandum Misyonu (MINURSO) Başkanı Colin Stewart, Fas’ın bölgede faaliyet gösteren MINURSO’nun çabalarını desteklediğini ve Batı Sahra'da askeri iş birliğine saygılı olduğunu söylediği bildirildi.

Fas İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, resmi temaslarda bulunmak üzere Fas’a gelen Stewart, İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmenin basına kapalı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Stewart’ın Batı Sahra’da son günlerde yaşanan gelişmelerde Fas’ın askeri anlaşmalara bağlı kaldığı ve MINURSO’nun bölgedeki çabalarını desteklediğini söylediği belirtildi.

Açıklamada, İçişleri Bakanı Leftit’in ise ülkesinin Polisario Cephesinin bölgedeki provokasyonlarına gelmeyeceğini ve MINURSO Başkanı Stewart’a üstlendiği görevde başarıya ulaşması için desteklerini sürdüreceği kaydedildi.

Fas'ın güneyindeki Batı Sahra bölgesinde bağımsızlık iddiasında olan Polisario Cephesi örgütü, geçen hafta Batı Sahra bölgesinden geçen "2018 Afrika Race Rallisi"ni tehdit etmişti. Polisario Cephesinin tehdidinin ardından BM Fas Daimi Temsilcisi Ömer Hilal, bölgede tehlikeli gelişmelerin yaşandığını aktararak, Polisario Cephesini “provokasyon” yapmakla itham etmişti.

- Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hala devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.