RABAT (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri Göçmen Entegrasyonu Konferansı'na katılmak üzere Fas’ın başkenti Rabat’ta bir araya geldi.

Fas meclisinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan AKPM Göç ve Diaspora Politikaları Koordinatörü Andrea Rigoni, "Göç ve göçmenler, entegrasyonla ilgili sorunlar ve zorluklara rağmen bulundukları ülkelere yararlı olacak bir misyon da taşıyabilirler. Yasal ve pratik çözümler üreterek bu misyonun sağlanması için yardımcı olabiliriz." dedi.

Göçmenlerin haklarına saygı gösterecek şekilde kabul edilmeleri gerektiğini belirten Rigoni, göç alan ülkelerin göçmenlere karşı ayrımcılık yapmadan entegrasyonlarını sağlamak için politikalarını düzenlemeleri gerektiğini vurguladı.

Konferansta Türkiye’yi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş ve Ankara milletvekili Zuhal Topçu temsil etti.

Türkeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Göç, mülteciler ve yerlerinden edilmiş insanlarla ilgili düzenlenen toplantıya Türkiye’yi temsilen katılmak üzere buradayız. Toplantının temelinde ‘göç politikaları, diaspora ve diasporadaki gelişmeler, göçmenlerin radikalleşmesini önlemek için parlamentoların ve STK’ların etkileri ve katkıları ele alınacak." dedi.

AKPM üyesi Topçu ise toplantıda, yurt dışında yaşayan diaspora ile ilgili sorunlar, topluma entegre süreçlerinin inceleneceğini ve bu süreç için birtakım somut önerilerde bulunacaklarını dile getirdi.

Gün boyu devam edecek konferans kapsamında, AKPM üyeleri çeşitli sunumlarla göçmen entegrasyonu ve göçmenlerin radikalleşmesinin önüne geçmek için parlamentolar ve derneklerin rolünü masaya yatıracak.