RABAT (AA) - Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Rif Hareketi üyelerine verilen cezalarına ilişkin konunun ülkenin iç meselesi olduğunu ve bu noktada dış müdahalelere izin verilmeyeceğini belirtti.

Fas'taki "El-Mesaa" gazetesine yaptığı açıklamada Burita, Hollanda Dışişleri Bakanı Stephan Block'un ülkesindeki Fas asıllı vatandaşları Fas'a gitmemeleri konusunda uyarmasına tepki gösterdi.

Hollanda'nın Fas'ın iç işlerine karışmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Burita, bir milletvekilinin sorusu üzerine Hollanda'nın Rabat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdıklarını ifade etti.

Hollanda Dışişleri Bakanı'na geçen nisan ayında Fas'a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında "Rif Hareketi" konusunun kendi iç meseleleri olduğunu açıkça ifade ettiğini aktaran Burita, "Ancak kendisinin bu son açıklamaları bizim için sürpriz oldu." dedi.

Burita ayrıca "Rif Hareketi"nin diplomatik tartışmalara malzeme olmayacak bir iç mesele olduğunu ve bu konuda yargının almış olduğu bir karar bulunduğunu vurgulayarak, "Bizler nasıl ki Hollanda yargısına saygı duyuyorsak onlar da Fas yargısına saygılı olmalı." ifadesini kullandı.

Kazablanka İstinaf Mahkemesinde 26 Haziran'da görülen duruşmada, gösterileri organize etmek suçlamasıyla yargılanan "Rif Hareketi" yöneticilerinden Nasır ez-Zefzafi ve beraberindeki 3 kişi 20'şer yıl hapse, gözaltına alınan 50'ye yakın kişi de 2 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edilmişti.

Fas'ın kuzeyindeki El-Huseyma kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle ülkenin kuzeyindeki Huseyma ve Rif bölgesindeki pek çok kent ve köy gösterilere sahne olmuştu.

Resmi açıklamalara göre, gösterilerde aralarında yerel medya mensuplarının da bulunduğu çok sayıda eylemci gözaltına alınarak haklarında hukuki işlem yapılmıştı.