RABAT (AA) - Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı için Japonya'nın başkenti Tokyo'ya giden Fas heyeti, Polisario Cephesi'nin konferansa katılımını protesto için toplantıdan ayrıldı.

Fas resmi haber ajansı MAP'ta yer alan habere göre, 5-7 Ekim tarihlerinde yapılması kararlaştırılan 7. Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı'nın hazırlık toplantıları kapsamında Polisario Cephesi üyelerinin Japonya'ya gittiği belirtildi.

Fas heyetinin, Polisario Cephesinin katılımını protesto için toplantıdan çekildiği aktarılan haberde, bu üyelerin başka bir ülkenin pasaportuyla Japonya'ya girdiği ve Afrika Birliği Komisyonu tarafından akredite edildikleri kaydedildi.

Haberde başka bir bilgi paylaşılmadı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ise kendisini devlet ilan eden herhangi bir oluşumun söz konusu salona gelmesinin, gizli veya açık olarak Japonya'nın bu oluşumu tanıdığı anlamına gelmediğini belirtti.

Kono, konferansa katılımcı sıfatıyla gelenlerin, Afrika Birliği'ne ait olmayan bayraklar ve isimler kullanmasına izin verilmeyeceğini, bunu ihlal edenlerden toplantıyı terk etmesinin isteneceğini ifade etti.

- Batı Sahra sorunu

Fas'ın, 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de Birleşmiş Milletlerin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Altyapı, altyapıyı geliştirme ve sağlık hizmetleri gibi çeşitli konuları ele almak üzere Tokyo'da düzenlenen Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı ile Afrika ve Asya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Afrika'daki projelerin ele alınması hedefleniyor.

Japonya, 2016'da yapılan bir önceki konferansta 3 yıllık dönem için Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım sözü vermişti.