RABAT (AA) - Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani, Polisario Cephesi'nin, Batı Sahra'da Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan bölgelere girmesini kabul etmediklerini belirtti.

Osmani, Batı Sahra sorunuyla ilgili son gelişmeleri görüşmek üzere bölgedeki El-Uyun kentinde siyasi parti liderleriyle bir araya geldi.

"Bu toplantı ile uluslararası topluma, Batı Sahra'nın sadece resmi tarafların değil tüm kesimleriyle halkın meselesi olduğu mesajını vermeyi hedefliyoruz." diyen Osmani, Polisario Cephesi'nin BM kontrolündeki bölgelere ilişkin hareketliliği ile provoke edici eylemler gerçekleştirdiğini aktardı.

Ülkedeki tüm partilerin, Polisario Cephesi'nin bu bölgede "ayak basacak yer" bulma çabalarını reddettiğini vurgulayan Osmani, 1991 yılında yapılan ateşkes anlaşmasını korumak ve herhangi bir çatışmadan kaçınmak amacıyla BM'ye gerekli tedbirleri alma fırsatı verdiklerini söyledi.

Osmani, uyarılarına rağmen ihlallerin önlenmemesi durumunda güçlü bir karşılık vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Fas Başbakanı Osmani, 4 Nisan'da yaptığı açıklamada, BM'nin bölgedeki gelişmelerin ayrıntılarından haberinin olmadığını belirterek, Polisario Cephesi'nin BM kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösterdiğine dair ellerinde delil bulunduğunu kaydetmişti.

Osmani, Polisario Cephesi'nin provokasyon ve sansasyonel eylemlerle savaş çıkarmaya neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

- Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.