Ülkemiz içerisinde ve dünyada sanayiye uyarlanabilen buluşların tüm haklarının buluşu yapan kişiye ait olduğunu kanıtlayan belgedir. Bu belgenin sahibi, buluşu üzerinde 10 yıl süreyle ürün ya da hizmeti üretme ve pazarlama haklarının hepsine sahiptir. Küçük ve orta dereceli sanayide yer alan buluşları koruma amacıyla hizmet etmektedir.

Patent ve Faydalı Model Arasındaki Fark Nedir?

Bir buluşun patent alabilmesi için sağlaması gereken 3 şart vardır. Bunlar: yenilikçi olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uyarlanabilir olmasıdır. Fakat, faydalı model belgesi alabilmek için buluşun sanayiye uyarlanabilir olması yeterlidir. Faydalı model belgesi, patent belgesine göre daha çabuk ve maddi olarak daha az miktarlarla alınabilen bir belgedir.

 Faydalı Model Belgesinin Amacı Nedir?

Faydalı model belgesi, orta ve küçük çaplı işletmelerde bulunan buluş ya da tekniğin kopyalanmaması için alınan bir belgedir. Bu belge sayesinde işletmeler rakipleriyle yarışırken küçük çaplı buluşlarını bu belge sayesinde korumuş olurlar. Buluşun taklit edilmesi, buluşu yapan kişinin hakkının yenmesine hatta önüne geçilmesine bile sebep olabilir. Faydalı model belgesi sayesinde buluşu yapan kişinin tüm hakları hem ucuza hem de 10 yıl süreyle korunmuş olur. Faydalı model belgesi, patent belgesine göre daha kısa sürede çıkartılmaktadır.

 Faydalı Model Belgesi Nasıl Alınır?

Faydalı model belgesi alabilmek için gerekli olan sanayiye uyarlanma kuralı yerine getirilmiş ise ilk adımlar atılabilir. Gerekli belgeler bir araya getirilip başvuru yapılabilir. Faydalı model belgesi için gerekli belgeler:

  • Başvuru dilekçesi

  • Faydalı Model başvurusu şahıslar veya tüzel kişiler tarafından ortak bir başvuru şeklinde yapılabilir.

  • Buluşun özeti

  • Buluşu anlatan tarifname

  • Buluşa ait istemler (korunma istenen teknik özellikler)

  • Başvuruda mutlaka buluş sahibi veya sahipleri belirtilir

  • Buluşa ait teknik çizimler

  • Faydalı Model Başvurusunda Patent Vekili Kullanma

  • Faydalı Model başvurusu şahıslar veya tüzel kişiler tarafından yapılabilir

Tüm belgeler tamamlandıktan sonra 1 yıl içerisinde faydalı model başvurusu tamamlanmış olacaktır. Bu süreç içerisinde mağdur olamamak ve tüm haklarınızdan faydalanabilmek için faydalı model belgesi için danışmanlık yapan yerlerden yardım alabilirsiniz.