FED, ABD’nin para politikalarını yürüten ve finansal sisteminde istikrar sağlayan kurumdur. ABD Merkez Bankasını ifade eden FED’in açılımı ise Federal Reserve’den gelir. 23 Aralık 1913 tarihinde ülkenin finansal sistemini daha esnek ve güvenli hâle getirme amacıyla kurulan merkez bankası, özerk bir yapıya sahiptir. Aldığı kararlarla hem ABD hem de dünya ekonomisinde aktif bir rol üstlenir. Özellikle faiz ve enflasyon konusundaki adımlarıyla piyasalara yön verir. Bu nedenle yatırımcıların kurumun yaptığı açıklamaları ve aldığı kararları takip etmesi oldukça önemlidir.

FED Ne İşe Yarar ve Görevleri Nelerdir?

Ülkelerdeki merkez bankaları sisteminin fiyat istikrarını sağlamak gibi sorumlulukları bulunur. Bu doğrultuda mevcut koşullara göre faiz artırma veya düşürme gibi çeşitli kararlar verme yetkileri mevcuttur. Federal Reserve System de diğer ülkelerde uygulanan merkez bankalarıyla benzer yetki alanına sahiptir. Aşağıda FED’in görevlerinden bazılarını görebilirsiniz.

  • Finansal istikrarı korumak
  • Ödeme sistemlerini denetlemek
  • Bankacılık hizmetlerini sağlamak
  • Bankacılık sistemlerini kontrol etmek

Dünya merkez bankaları sistemindeki hedeflerle paralel olarak bu kurum da ekonomide tam istihdam koşullarını sağlamaya yönelik politikalar uygular. Bu doğrultuda enflasyonu dengede tutmaya çalışır. Ayrıca ülkenin bankacılık ve finans hizmetlerinin sağlamlığını korumak için hem denetleyici hem de düzenleyici rolü üstlenir.

FED’in Piyasalar için Önemi Nedir?

Piyasalarda FED’in önemi, ABD dolarının küresel ticaretteki konumundan kaynaklanır. ABD Merkez Bankası’nın verdiği kararlar, doların düşmesine ya da artmasına neden olur. Doların değeri diğer para birimlerine kıyasla yükseldiğinde yatırımcıların talebi de bu doğrultuda belirlenir. ABD dolarına olan yatırım talebinin artmasının ise sektörlere ve borsada işlem gören şirketlere kayda değer bir etkisi bulunur.

ABD Merkez Bankasının para politikası kararlarıyla ülkenin iki büyük borsası olan NYSE ve NASDAQ’taki hisselerin değerleri de değişiklik gösterir. Bu küresel borsalarda işlem gören isimlere Midas yatırım hesabı üzerinden yatırım yapabilirsiniz. Midas, güncel borsa haberleri sayesinde sektörlerdeki ve şirketlerdeki gelişmelerden haberdar olmanızı sağlar. Ayrıca Amerika borsalarına ve Borsa İstanbul’a ilişkin canlı piyasa verilerini anbean takip etme şansı verir. Dilerseniz Midas uygulamasını indirebilir, telefonunuzdan kolayca alım-satım işlemleri yapabilirsiniz.

FED Faiz Artırma Kararı Verirse Ne Olur?

ABD merkez bankaları sisteminin hedefleri arasında maksimum istihdam ve minimum enflasyon yer alır. Kurum, enflasyonu baskılamak adına faizleri artırma yoluna gider. Bu kapsamda her yıl, 7 haftalık aralıklarla toplamda 8 defa toplantının yapıldığı bir FED faiz kararı takvimi bulunur. Bu toplantılarda hedef faiz oranı belirlenir. Hedef bir diğer adıyla gecelik faiz, bankaların birbirlerine borç verirken referans aldığı orandır.

FED faiz kararı artış yönünde olduğunda ekonomide yavaşlamalar görülür. Bunun temelinde bankaların borçlanma maliyetinin yükselmesi yatar. Söz konusu dalgalanmayı bankaların kredi ve ipotek faizlerini artırması takip eder. Daha yüksek oranlarla karşılaşan bireysel ve kurumsal yatırımcılar ise harcamalarını azaltır. Ayrıca ABD doları diğer ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanacağı için ithalat artarken ihracat azalır. Böylece ülkedeki dış ticaret açığı da yükselir.