ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin davada, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar ile avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Savunma yapan sanık Murat Koraşlı, uzman çavuş rütbesiyle 2014'ten itibaren Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görev yaptığını, 13 Temmuz 2016'da, amirleri tarafından alarm verilerek tatbikat yapılacağının söylendiğini bildirdi.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da, rutin mesainin ardından evine gittiğini, saat 21.00 sularında, daha önceden oluşturulmuş WhatsApp grubundan, alarm verildiğini bildiren bir mesaj atıldığını kaydeden Koraşlı, kışlaya gelerek imza karşılığı silahını aldığını ve alarm kapsamındaki denetleme için hazır hale geldiğini anlattı.

İçtimaya gelen sanık eski binbaşı Osman Koltarla'nın, verilen alarm üzerine askerin yeterli sürede kışlaya geldiğini söylediğini beyan eden Koraşlı, Koltarla'nın eski alay komutanı Muhsin Kutsi Barış ile görüşmesinden sonra kendilerini serbest bırakacağını söyleyerek yanlarından ayrıldığını aktardı.

Bir süre sonra içtima alanına tekrar gelen Koltarla'nın, "Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu, kanunlara ve nizamlara uygun hareket edeceğiz" ifadelerini kullandığını bildiren eski uzman çavuş Koraşlı, bu açıklamadan, darbe girişimi olduğunu anlamadığını ileri sürdü.

İçtimadan bir süre sonra yaralılar olduğu söylenerek otobüslere bindirildiklerini ve Milli Savunma Bakanlığı Oran Lojmanları'na götürüldüklerini belirten Koraşlı, darbe girişimini, otobüsteki radyodan öğrendiğini ifade etti.

Lojmanların yan tarafında bulunan TRT yerleşkesinden gelen askerlerin, "Bizi kandırmışlar, darbe girişimi varmış" diyerek bazı komutanlarına tepki gösterdiğini anlatan Koraşlı, Muhafız Alayı personelinin TRT'ye gönderildiğini de böylece öğrendiğini öne sürdü.

Darbe girişimini öğrendikten sonra kanunsuz bir olaya katılmadan alaya geri döndüğünü ve FETÖ üyesi olmadığını savunan eski uzman çavuş Koraşlı, mahkemeden tahliyesini ve beraatini istedi.


- FETÖ sanığından "kandırıldık" savunması

Eski uzman çavuş Muhammet Uz, darbe girişiminin yaşandığı hafta, kışlada askerlerin alarm reaksiyon süresinin ölçülmesi amacıyla tatbikat yapılacağının söylendiğini, bu kapsamda da 15 Temmuz akşamı alarm verildiğini savundu.

Kışlaya istenilen sürede gelindiği için eski binbaşı Koltarla'nın kendilerini tebrik ettiğini, alay komutanı Barış ile görüşmesinden sonra serbest bırakacağını söylediğini kaydeden sanık Uz, Koltarla'nın Barış ile görüşmesinden sonra terör saldırıları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koyduğunu söylediğini dile getirdi.

Bundan sonra otobüsle terör saldırısına karşı Oran'daki Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına gittiklerini anlatan Uz, burada yaşananların darbe girişimi olduğunu öğrendiğini ve silah bıraktığını iddia etti.

Sanık Uz, "Benim bu hain darbe girişiminden haberim yoktur. Tatbikat var denilerek, kandırılarak kışlaya çağrıldık." savunmasını yaptı.

Sanık eski uzman çavuş Arif Kurt da suçsuz olduğunu öne sürerek mahkemeden tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Davanın görülmesine 21 Mayıs 2018 Pazartesi devam edilecek.