DİYARBAKIR (AA) - AZİZ ASLAN - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olmak suçundan 10 yıl hapis cezası verilen eski Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer hakkındaki hazırlanan gerekçeli kararda, sanığın FETÖ'ye bağlılığı en üst seviyede olan "A5" kategorisinde bulunduğu bilgisine yer verildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince Sezer'e verilen hapis cezasına ilişkin hazırlanan kararda, sanığın içine girdiği yapının silahlı terör örgütü olduğunu bilebilecek durumda bulunduğu belirtildi.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde açıkça bu hususun alenileştiği, daha önce de örgütün kendisine ait unsurları silah kullanma konusunda yönlendirdiğinin bilinen bir gerçek olduğu bildirilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Kamuoyunda bilindiği üzere MİT tırlarının durdurulması olayında örgütün silahlı güçlerini kullandığı, bu yapının içerisinde yer alan sanığın yapılan toplantılarda sıkça dile getirildiği üzere örgütün sahip olduğu asker ve polis gücünü bildiği anlaşılmıştır. Bu gücün gerektiğinde silah kullanabileceğini de öngördüğü, özellikle MİT tırlarının durdurulması olayından sonra bu hususun yani örgütün silah kullanma konusundaki tavrının iyice açığa çıktığı, sanığın buna rağmen bu örgütün içerisinde yer aldığı tespit edilmiştir."

Kararda, FETÖ'nün darbe girişimine kadar sözde meşruiyetini toplum nezdinde dini zemini, kamu otoritesi nezdinde ise hukuki zemini istismar ederek sağladığı anlatıldı.

FETÖ'de talimat ve haberleşmesinin tam bir örgütsel gizlilik ve kripto yöntemine dayandığı vurgulanan kararda, örgütün gizli haberleşme programının sanığın kullandığı hat ve cihazlara servis edildiği, bu nedenle Sezer'in savunmasına itibar edilemediği ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğunun değerlendirildiği kaydedildi.

ByLock içerik dökümünün incelenmesinde, Sezer'in kullandığı tespit edilen ByLock programının şifresinin sanığın ad ve soyadının baş harfleriyle başladığı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanığa ait kişi listesinde ekli bulunan ByLock kullanıcısı Aydın D'nin Marmara Büyük Bölgesi'nde yer alan Bursa küçük bölgeye bağlı 'Ayhan' kod ile üniversite biriminde, akademi mezunları, polis amirleri sorumlusu, öğretmen ve örgüt üyesi Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ile birebir ilgilenerek toplantılar yapan ve örgütsel talimatları doğrudan ileten 'mahrem imam' olarak görev yaptığının anlaşıldığı tespit edilmiştir."

Kararda, Sezer'in telefona bağlı olan hafıza kartında yapılan incelemede ise FETÖ'nün kullandığı Eagle, KakaoTalk ve VPN uygulamalarının yüklendiğine dair izlerin bulunduğunun tespit edildiği bildirildi.

- Sanık "A5" kategorisinde yer almış

FETÖ'nün üyelerine ilişkin kategorilerinin bulunduğuna ilişkin bilgiye de yer verilen kararda, şu değerlendirmeler paylaşıldı:

"Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün yazı ekinde bulunan veri inceleme raporuna göre sanık hakkında 'A5' şeklinde kodlama yapıldığının anlaşıldığı, bu kodun 'FETÖ mensubiyeti olan, teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede olan kişileri ifade ettiği tespit edilmiştir. Sanık, yaptığı görev nedeniyle edindiği bilgi, tecrübe ve örgütteki konumu itibariyle bu oluşumun bir silahlı terör örgütü olduğunu bilecek durumdadır. Buna rağmen bu örgüte katılım gösterdiği, silahlı terör örgütüne üye olma suçunun işlenmesi için şahsın illaki silah kullanmasının gerekmediği, örgütün silahlı örgüt olduğunu bilmesinin yeterli olduğu, sanığın da irtibat içerisinde kalarak bu hususları bildiği halde örgüte katılım göstermiştir."

- Alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm verildi

Kararda, sanığın eylemi bütün olarak değerlendirilerek üzerine atılı FETÖ/PDY'ye üye olma suçunu işlediği sabit görülerek, Sezer'in örgüt içerisindeki konumu, suç konusunun önem ve değeri göz önüne alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm verildiği ifade edildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Mart'taki duruşmada, Kahraman Sezer'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından da beraatine karar vermişti.