İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Karşıyaka eyaleti"ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, Ayhan Şen ve İsmail İşik'in örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve buna ilişkin içerik mesajlarının dosyaya girdiğini belirtti.

Bunun üzerine söz alan Şen ve İşik, bu programı kullanmadıklarını savunarak, mesajları reddettiklerini söyledi.

İddia makamı, Şen, İşik, Abdullah Eren, Abdullah Turgut, Ahmet Kuşdemir, Cemalettin Çetin, Çağrı Bozkurt, Mehmet Türkmen, Mehmet Ali Güven, Metin Çevik ve Sefer Özcan'ın "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcı ayrıca Eren, Çetin ve Türkmen'in adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi yönünde mütalaa verdi.

Sanık ve avukatları, esasa ilişkin ek süre ve tutuksuz yargılanma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların ek süre talebinin kabulü, Eren, Türkmen, Çetin, Özcan ve Bozkurt'un adli kontrol şartıyla tahliyesi, diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir'de FETÖ/PDY'nin sözde "Karşıyaka eyaleti"ne yönelik soruşturma kapsamında 27 Mayıs 2016'da düzenlenen operasyonda, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddia edilen ve aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni olan Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 32 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 14'ü tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, tutuklu 14 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, yeğen Gülen hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla 22,5 yıl, diğer sanıklar hakkında da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği ara kararda, tutuklu sanıklar Mehmet Mezher Gülen, Ersin Topuz ve Mehmet Daşönü'nün dosyası ayrılmıştı.

Mahkeme, 26 Nisan'da sanık Topuz'a "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 11 yıl, Daşönü'ne aynı suçtan 12 yıl 9 ay, Gülen'e ise "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 21 yıl hapis cezası vermişti.