BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Filistin'e ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) desteğimiz herkesin çıkarınadır çünkü inanıyoruz ki alanda daha çok şey başarılmasına, şiddetin önüne geçilmesine ve siyasi sürecin sürdürülmesine yardımcı olacaktır." dedi.

Mogherini ve Geçici İrtibat Komitesi (AHLC) Başkanı sıfatıyla Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, Brüksel'deki olağanüstü Filistin donör koordinasyon grubu toplantısı öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Mogherini, toplantıda İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözüm için siyasi sürecin devam ettirilmesi yollarının masada olacağını belirterek, "Barış müzakereleri için ortaya atılacak herhangi bir çerçeve çok taraflı olmalıdır ve süreç için önem arz eden tüm ortakları kapsamalıdır." diye konuştu.

AHLC'nin olağan toplantısının mart ayında yapılacağını anımsatan Mogherini, "Filistin'e ve UNRWA'ya desteğimiz herkesin çıkarınadır çünkü inanıyoruz ki alanda daha çok şey başarılmasına, şiddetin önüne geçilmesine ve siyasi sürecin sürdürülmesine yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Mogherini, Gazze'deki güvenlik durumunun tüm bölge ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayarak, Gazze halkının uzun zamandır zorluklarla boğuştuğunu ve bunun büyük bir insani yardım gerektirdiğini aktardı.

AB'nin kısa süre önce Filistin'e 42,5 milyon avroluk yardım yapma kararı aldığını belirten Mogherini, tarafların AB'ye her zaman güvenebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakında yeni barış planını açıklayacak olmasına ilişkin bir soru üzerine, ABD'nin tek başına barış sürecini yürütmesinden yana durmadıklarını ancak ABD'siz bir barış sürecinin de söz konusu olamayacağını kaydetti.

- "Müzakereler olmadan kalıcı başarılara ulaşılamaz"

Soreide de "Filistin-İsrail meselesinde müzakereler olmadan kalıcı başarılara ulaşılamaz" dedi.

Sürdürülebilir bir ekonominin bağımsız bir Filistin devletinin geleceği için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Norveçli Bakan ayrıca, bugünkü görüşmede tarafların aynı masa etrafında oturacağını ve konuya ilişkin meselelerin marttaki komite toplantısı öncesi ele alınacağını ifade etti.

Toplantıya, aralarında Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl'ün de bulunduğu AHLC üyelerinin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

ABD'nin Filistin'e yönelik yardımların bir kısmını askıya alma kararını açıklamasının ardından AB girişimiyle AHLC toplantısının düzenlenmesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Mogherini ve Soreide'nin girişimiyle gerçekleştirilecek AHLC toplantısının odak noktası, İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm girişimlerinin hızlandırılması olacak.

Filistin halkına sağlanan uluslararası kalkınma yardımlarını koordine eden AHLC, 1993'te kuruldı ve 15 üyeden oluşuyor. Norveç'in başkanlığını üstlendiği AHLC'nin sponsorları arasında AB, ABD, BM, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bulunuyor.