RAMALLAH (AA) – Filistin Devlet Başkanlığı, Kudüs üzerine yapılan komploları deşifre ettiklerini belirterek, ABD’nin İsrail yanlısı politikalarına karşı mücadelelerinde başarılı olduklarını ve “İsrail ile bedava normalleşme sürecini cesur tavırlarıyla bertaraf” ettiklerini açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, "Filistin’in cesur tavırları, Arap Barış Planı’ndan çıkma olarak kabul edilen İsrail ile ‘bedava’ normalleşme sürecini bertaraf etmeyi başarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ebu Rudeyne, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyi'nin "Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti" temasıyla düzenlenen 28. Dönem Çalışma Toplantısı’nın önemine vurgu yaptığı açıklamasında, şunları kaydetti:

“Herkes için gerekli olan şey, Filistin davasına ve Kudüs'e yapılan saldırıya karşı birleşmektir. Bu da Merkez Konseyi’nin, risk düzeyinde kararlar almasını gerektirir.”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da dün akşam Merkez Konseyi'nin toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in 1993'teki Oslo Barış Anlaşması'nı "sonlandırdığını" belirterek anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

FKÖ'ye bağlı Filistin Merkez Konseyinin "Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti" temasıyla düzenlenen 28. dönem çalışma toplantısı dün akşam başlamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde başlayan toplantıya, Filistin Merkez Konseyi'nin 110 asil üyesinden 90'ı ve 350 dolayında Filistinli yetkili katılmıştı.

Hamas ile İslami Cihad hareketleri toplantıya katılmazken Fetih hareketinin işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerindeki bazı yetkilileri ise "ABD'nin Kudüs Başkonsolosu'nun davet edilmesi" nedeniyle toplantıyı boykot etmişti.

Arap Birliği'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 2002'de düzenlediği zirvede, "1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması, Filistinli mültecilerin sorununa adil çözüm bulunması, İsrail'in, Suriye'de Golan Tepeleri ile Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği topraklardan çekilmesi, karşılığında da Arap ülkelerinin İsrail'i tanıması ve ilişkilerini normalleştirmesini" öngören Arap Barış Planı kabul edilmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak kabul ettiğini belirtmiş ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması noktasında Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıklamıştı.