KUDÜS (AA) - MUSTAFA DEVECİ - İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Augusta Victoria Hastanesi'nde kanser tedavisi gören oğlunun başından ayrılmayan Gazzeli anne Vefa Barbah, ABD'nin Filistinlilerin tedavi edildiği hastanelere yapacağı 25 milyon dolarlık yardımı kesme kararına tepki göstererek, "ABD yönetimi çocuklarımızın sağlığını siyasete alet etmesin." dedi.

Mali yardım kozuyla Filistinlilere diz çöktürmeyi amaçlayan ABD yönetiminin son hedefi Filistinlilere hizmet veren Doğu Kudüs'teki hastaneler oldu.

Trump yönetimi, geçen hafta işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere hizmet veren 6 hastaneye yapılacak 25 milyon dolardan fazla yardımı kesme kararı aldı.

O hastanelerden biri de Doğu Kudüs'ün yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria ve İsrail ablukası altındaki Gazze’de yaşayan 5 milyon Filistinli için büyük öneme sahip Augusta Victoria Hastanesi.

Augusta Victoria, Filistin'de kanser hastası olan çocukların tedavi edildiği tek hastane olma özelliğini taşıyor.

Şu anda yaklaşık 100 çocuğun kanser tedavisi gördüğü hastanede Filistin'in her bölgesinden çocuğa rastlamak mümkün.

- 12 yaşındaki Muhammed'e 5 ay önce kanser teşhisi kondu

Augusta Victoria Hastanesi'nde tedavi gören Filistinli çocuklardan biri de İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden gelen 12 yaşındaki Muhammed Barbah.

Doktorların 5 ay önce kanser teşhisi koyduğu Muhammed, İsrail makamlarından alınan özel iznin ardından tedavi olmak üzere 4 ay önce bu hastaneye sevk edilmiş.

Muhammed ile birlikte hastanede kalan annesi Vefa Barbah, Gazze'de kanser hastası çocukların tedavi edilebileceği hastane olmadığını ve oğlunun Doğu Kudüs'teki hastaneye nakledilmesi için zorlu bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

ABD'nin Doğu Kudüs'teki hastanelere yapacağı yardımı kesme kararının Filistinli çocukların hayatına ve geleceğine olumsuz etkisi olacağını belirten anne Vefa, "ABD yönetimi çocuklarımızın sağlığını siyasete alet etmesin. Bizim çocuklarımızın politikayla hiçbir işleri yok, onlar masum. Çocuklarımız, istikrarlı bir hayat sürmek ve tedavi olmak istiyor." diye konuştu.

Her şeyden habersiz hasta yatağında tedavisinin bitmesini bekleyen Muhammed, Gazze'deki arkadaşlarına kavuşacağı günü iple çekiyor.

- "ABD kararını yeniden gözden geçirmeli"

Augusta Victoria Hastanesi, çocuk kanser tedavi merkezinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı diyaliz bölümüyle de Filistinli çocukların tedavisi açısından büyük önem taşıyor. Zira bu hastane aynı zamanda, Filistin'de böbrek yetmezliği yaşayan çocuklar için diyaliz merkezinin bulunduğu tek yer.

Her gün ortalama 25 çocuğun diyalize girdiği hastanede çocukları tedavi gören Filistinli anneler, Donald Trump yönetiminin kararına tepkili.

Nahle Tabahi, 17 yaşındaki oğlunun 10 yılı aşkın süredir böbrek yetmezliği sorunu yaşadığını ve bu hastanenin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Doğu Kudüs'e bağlı Şuafat Mülteci Kampı'dan kaldıklarını ve haftada 3 defa diyalize girmesi için oğlunu hastaneye getirdiğini belirten Tabahi, "Çocuk hastalar için bu hastaneden başka bir yerde diyaliz merkezi bulunmuyor. ABD, Doğu Kudüs'teki hastanelere yapacağı yardımı kesme kararını yeniden gözden geçirmeli. Politik sorunlar nedeniyle çocuklarımızı tedaviden nasıl mahrum bırakırlar?" dedi.

- "ABD yönetiminin kararı gayri insani davranışının yansıması"

AA muhabirine konuşan Augusta Victoria Hastanesi doktorlarından Memduh el-Akel de burasının Filistin'deki kanser hastalarının radyoterapi tedavisi alabileceği tek hastane olduğunu, bu nedenle ABD'nin kararının kanser tedavisi gören Filistinlilerin sağlığına ciddi derecede olumsuz etkisi olacağını dile getirdi.

Trump yönetiminin Filistin hükümeti üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyleyen Akel, "Bu baskıyı kurmak için kanser gibi kritik durumdaki insanların hayatını, sağlığını kullanmak gerçekten çok çirkin bir adım ve gayri insani davranışı yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

Doktor Akel, birçok uluslararası yardım kuruluşu ve dost ülkenin yanı sıra karara karşı çıkan Filistin halkının Doğu Kudüs'teki hastanelere yardım edeceğine inandığını belirterek, bu yardımlar sayesinde hizmetlerine devam edeceklerinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

Daha önce Filistin'e ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) yapacağı yardımları durdurduğunu açıklayan ABD yönetimi, geçen hafta da Doğu Kudüs'te bulunan ve Filistinlilerin tedavi edildiği hastanelere yapacağı 25 milyon dolarlık yardımı kesme kararı almıştı.

Karara tepki gösteren Doğu Kudüs'teki Hastaneler Şebekesi, ABD'nin bu kararla 5 milyon Filistinlinin sağlığını riske attığını ifade etmişti.