RAMALLAH (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ariel Üniversitesi'nin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

FKÖ Merkez Yürütme Kurulu üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Salfit ilindeki Ariel Üniversitesi'nin İsrail Yüksek Öğrenim Konseyinin vesayetine dahil edilmesini öngören tasarıya tepki göstererek, "Üniversitenin konseye dahil edilmesine ilişkin tasarının Knesset'te oylanması uluslararası hukuka aykırıdır." dedi.

Ebu Yusuf, söz konusu tasarıyı kınayarak, uluslararası üniversite ve enstitüleri, Ariel Üniversitesi ile bu kurumda görevli akademisyenleri boykot etmeye çağırdı.

ABD'nin kendi tarafını tutmasından istifade ederek İsrail'in uluslararası meşruiyete muhalif karar ve yasaları uygulamaya devam ettiğine işaret eden Ebu Yusuf, "Yerleşim yerleri ve bundan kaynaklanan gelişmeler, uluslararası kanuna aykırıdır. Ariel Üniversitesi de uluslararası hukuku ihlal ederek kuruldu." diye konuştu.

İsrail meclisi (Knesset), Ariel Üniversitesi'nin İsrail Yüksek Öğrenim Konseyine dahil edilmesini öngören tasarının ilk oylamasını dün akşam gerçekleştirmişti.

Ariel Üniversitesi önce 1982'de Tel Aviv'deki Bar-Ilan Üniversitesi'nin bölgesel bir şubesi olarak kolej adı altında kurulmuştu. 2005'e kadar kolej statüsünde kalan Ariel, İsrail Yüksek Öğrenim Konseyinin kararıyla 2012'de Salfit'deki Ariel bölgesinde üniversite olarak faaliyet göstermeye başladı.

Ariel, uluslararası hukuka aykırı olarak yaklaşık yarım milyon İsraillinin yaşadığı Batı Şeria'daki en büyük ikinci Yahudi yerleşim birimi olarak biliniyor.